Bez zaključivanja ocena na polugodištu - struka podeljena VIDEO

Izvor: B92, 08.Dec.2021, 00:39

Bez zaključivanja ocena na polugodištu - struka podeljena VIDEO

Beograd -- Bez zaključivanja ocena đaka na polugodištu - predlog koji je podelio i struku, ali i roditelje.

Polovina ispitanih kaže da je to bespotreban dodatni pritisak na đake i nastavnike, dok sa druge strane više od 30 odsto njih tvrdi da bi se ukidanje zaključnih ocena loše odrazilo na učenje srednjoškolaca.

I mišljenja stručnjaka o zaključnim ocenama na polugodištu se razlikuju. Naš obrazovni sistem je okrenut ka ocenama, a ne ka znanju, što moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promeniti, kaže predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov.

"Na zaključnu ocenu na kraju prvog polugodišta gledamo kao na jednu birokratsku proceduru koju mi nastavnici i učenici treba da ispunimo, a suštinski ne znači ništa", rekao je Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija

"Dakle, ne moramo da čekamo knjižicu da vidimo uspeh, S dnevnik će to učiniti", objasnio je Markov.

"Mogu da se složim da S dnevnik može brzo da da podatke o opštem uspehu i vladanju, ali ukoliko nemamo zaključnu ocenu mi ne možemo znati koliko ima neocenjenih, negativnih ocena, ne znamo da li su roditelji imali uvid u S dnevnik", rekla je Marija Krneta iz ministarstva prosvete.

Razgovori o ukidanju zaključnih ocena na polugodištu tek slede, a poslanici Skupštine uskoro će razmotriti predlog da za zaključnu ocenu. Učenici ubuduće ne moraju da imaju četiri već samo tri ocene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.