Bez zabrane SNP Naši, 1389 i Naši 1389

Izvor: RTS, 15.Nov.2012, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez zabrane "SNP Naši", "1389" i "Naši 1389"

Ustavni su odbio predlog za zabranu rada udruženja građana "Srpski narodni pokret 1389" Beograda, SNP "Naši" iz Aranđelovca i SNP "Naši 1389".

Ustavni sud Srbije odbio je predlog za zabranu rada udruženja građana "Srpski narodni pokret 1389" iz Beograda i udruženja građana SNP "Naši" iz Aranđelovca.

Kako piše na sajtu tog suda, na današnjoj sednici je odbačen i predlog za zabranu rada udruženja građana "SNP Naši 1389".

Sud je analizom programa >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i aktivnosti tih udruženja utvrdio da u konkretnom slučaju nisu ispunjeni Ustavom propisani uslovi za zabranu rada "SNP 1389" i "SNP Naši" i da nije potvrđena osnovanost tvrdnje Republičkog tužilaštva da ta udruženja ugrožavaju ustavni poredak.

"Takva ocena suda temelji se na stanovištu da zabrana rada udruženja mora predstavljati nužnu meru demokratskog društva. U tom kontekstu sud ukazuje da ova mera predstavlja poslednji odbrambeni akt demokratskog društva kada delovanje i aktivnosti udruženja i njegovih članova krajnje ozbiljno i intenzivno krše Ustavom zajemčena prava i slobode tako da se njima na nesumnjiv način želi ostvariti nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske netrpeljivosti", istakao je sud u obrazloženju.

Stoga je, kako je navedeno, sud stanovišta da je meru zabrane moguće izreći tek kada se pouzdano utvrdi da sve prethodno preduzete mere nadležnih državnih organa nisu sprečile kontinuirano delovanje udruženja i njegovih aktivnosti usmerenih na ostvarenje Ustavom zabranjenih ciljeva.

Republičko tužilaštvo je u aprilu od Ustavnog suda zatražilo zabranu registrovane organizacije "SNP 1389" koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanih organizacija "SNP Naši" iz Aranđelovca i "SNP Naši 1389".

Kao razlog za to tužilaštvo je navelo da je delovanje tih organizacija usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanje nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

Upravni odbor SNP "Naši" saopštio je da je takva odluka Ustavnog suda najbolji dokaz da je taj pokret "sve vreme radio u sladu sa Ustavom Srbije, štiteći interese Srbije, njenih građana i vrednosti njime proklamovane".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.