Bez posla ostalo 12.000 ljudi

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez posla ostalo 12.000 ljudi

Sremska Mitrovica - Vest da je propala prodaja '’Šećerane’’ iz bankrotstva u Sremskoj Mitrovici, gradu uništene privrede i propalih privatizacija sa bilansom od preko 6.000 otpuštenih radnika, nikog nije iznenadila. U privatizaciji 24 preduzeća bez ijednog uspešnog primera, bilo je raskida kupoprodajnih ugovora, otpuštanja, likvidacija i bankrotstva, neke firme su istovremeno imale više vlasnika, a novim gazdama su uglavnom služile za pranje novca.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Nekad jedan od vodećih centara prehrambene, drvoprerađivačke industrije i industrije celuloze i papira, Mitrovica je danas, grad razorene privrede sa armijom od 12.000 nezaposlenih. Novi vlasnici kupljenih preduzeća nisu poštovali obaveze iz kupoprodajnih ugovora, a prvi korak uvek im je bio otpuštanje radnika i obustavljanje proizvodnje - kaže Stevan Romakov, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata.

Mitrovica je među prvima u Srbiji započela sa privatizacijom državnih preduzeća, kada je MIV, najveći izvoznik ventila u zemlji, 2003. godine prodat '’Jucitu’’, generalnom uvozniku '’sitroena’’ za Srbiju po ceni od jednog dolara, koji ga ubrzo gura u stečaj, iz koga ga kupuje drugi vlasnik, pa potom preprodaje trećem koji već dve godine nije našao vremena da obiđe fabriku. Međutim, nijedan od njih nije pokrenuo proizvodnju, niti zaposlio radnike, već hale od 7.200 kvadrata sa Upravnom zgradom i 12 hektara zemljišta zvrje prazne - kaže Romakov.

Sindikat je intervenisao u svim slučajevima zloupotrebe zakona i ukazivao Agenciji za privatizaciju na nepoštovanje ugovorenih obaveza, ali se na raskid ugovora čekalo po nekoliko godina.

- „Instalater" je najsvežiji primer opstrukcije sudstva, jer je tek četiri godine nakon njegove prodaje Mitrovčaninu, koji je građevinsku firmu nameravao da pretvori u pogon za pravljenje lakova za nokte, Viši trgovinski sud u Beogradu presudio u korist Agencije za privatizaciju i potvrdio raskid kupoprodajnog ugovora - dodaje Romakov.

Među biserima mitrovačke privatizacije, posebno mesto zauzima prodaja već prodate fabrike unutrašnje dekoracije i nameštaja '’1. novembar’’. Preduzeće je 2004. godine prodato nemačkoj firmi '’Ashaus’’, da bi ga Trgovinski sud u Sremskoj Mitrovici, zbog nepoštovanja investicionog programa, ponovo prodao srpsko-američkoj firmi '’Kalera’’, a Vrhovni sud u Beogradu tu prodaju poništio. Od prošle godine hale su u zakupu austrijske firme '’Boxmark’’, koja izrađuje presvlake za automobilska sedišta.

Među kupcima mitrovačkih preduzeća bio je i jedan mitrovački majstor za bicikle koji kupio građevinsku firmu, zubar je kupio sinu dimničarsko preduzeće (sada u kolapsu), rumski biznismen je kupio preduzeće za proizvodnju stočne hrane, ali ga je upropastio. Mile Jerković, kupio je ćerki bioskop „Fruška gora" koji nikada nije proradio, već je otišao za gazdine dugove. Autobuski prevoznik '’Srem-ekspres’’ kupio je 2006. godine i odmah opteretio sa 42 lizinga, od čega svega 10 autobusa, a najveći deo na kupovinu traktora i kosačica za njegova poljoprivredna dobra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.