Bez dogovora predstavnika studenata i Ministarstva prosvete

Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez dogovora predstavnika studenata i Ministarstva prosvete

BEOGRAD – Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete nisu danas postigli dogovor o studentskim zahtevima, a akademci najavljuju novi protest za ponedeljak 13. oktobar, ukoliko u međuvremenu dogovor ne bude postignut sa resornim ministrom Srđanom Verbićem.

Studenti bi sa Verbićemom trebalo da razgovaraju u četvrtak, rekao je novinarima predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić nakon razgovora u Ministarstvu prosvete.

On je naveo da je tokom razgovora svako ostao na svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pozicijama.

Posebni savetnik ministra Milovan Šuvakov je rekao da je za Ministarstvo nerazumljivo zašto studenti sada protestuju, mesec dana nakon usvajanja zakona, te da su vrata tog resora i dalje otvorena za sve predloge.

Protest studenata u centru Beograda

Veća kolona beogradskih studenata krenula je danas sa platoa kod Filozofskog fakulteta prema zgradi Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici, zahtevajući poboljšanje uslova studiranja.

Kolona je prošla kroz centar grada, Terazijama i ulicom Kralja Milana. S grupom studenata koja je dopla sa Voždovca susreli su se na trgu Slavija i odatle otišli ka Ministarstvu prosvete.

Studenti su nosili transparente „Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost”, „Koga lažete” i „Zašto opet mi”.

Oko 2.000 studenata okupilo se ispred zgrade Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Beogradu, gde su protestovalizbog najavljenih izmena Zakona o visokom obrazovanju.

Oni su skandirali „Zakon neće proći” i „Lopovi”, i nosili transparente na kojima piše „Curi iz nosa, da nije možda doktorat” i „Studiranje na vodi”.

Studenti su pred ministarstvo, gde će predati svoje zahteve, došli iz pravca Voždovca, gde se nalaze Fakultet organizacionih nauka i Fakultet političkih nauka, sa platoa na Studentskom trgu, od tehničkih fakulteta kod Vukovog spomenika i iz Studentskog grada.

Kratkoročni zahtevi studenata su da u školskoj 2014/2015. bude šest obaveznih ispitnih rokova, kao i da studenti koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011, odnosno 2011/2012. godine zadrže pravo da se finansiraju iz budžeta najduže godinu dana po isteku redovnog trajanja studija, kao što je bilo do sada.

Dugoročni zahtevi su početak izrade novog Zakona o visokom obrazovanju uz aktivno učešće relevantnih studentskih predstavnika, i početak traženja dugoročnog rešenja problema kvaliteta nastave, opterećenja i nedovoljno jasno definisanih programa studija i studentskih kurseva

Studenti NS: Obrazovanje sve skuplje, a plate roditelja niže

NOVI SAD – Studenti Univerziteta u Novom Sadu (UNS) zatražili su na današnjem protestnom okupljanju da prosvetne vlasti u Srbiji što pre počnu ostvarivanje studentskih zahteva i najavili su masovne proteste ako ti zahtevi ne budu ispunjeni.

Više stotina studenata tog državnog univerziteta okupilo se ispred Centralne zgrade UNS-a, noseći državne i zastave pojedinih fakulteta, kao i transparente na kojima je pisalo „ne damo bodove, ne damo rokove”, „položićemo i ovaj ispit”, „nova vlast, stari problemi”...

Obraćajući se svojim kolegama, predsednik Studentskog parlamenta UNS-a Igor Grajić je rekao da su izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju kap koja je prelila čašu studentskog nezadovoljstva.

„Činjenica je da nam je obrazovanje sve skuplje, a plate naših roditelja sve niže”, rekao je on i dodao da se studentima neprestano uvode novi nameti, a istovremeno je gradivo na fakultetima „zastarelo i preobimno”.

Grajić je rekao da nadležni organi ignorišu studente kada donose odluke koje se tiču njih i njihove budućnosti i zapitao da li su nove zakonske izmene odgovor Ministarstva prosvete na pojavu da sve veći broj mladih i obrazovanih napušta našu zemlju.

„Zahtevi studenata u Novom Sadu su isti kao i onih širom Srbije - u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici”, rekao je Grajić.

On je istakao da studenti traže da, umesto pet, bude šet rokova, da se onima koji su studije upisali 2009. produži apsolventski staž za najmanje još godinu, kao i da studentima koji su po Bolonjskom sistemu studije upisali 2006., taj status bude produžen za godinu.

Studenti traže i da konačno počne pisanje novog Zakona o visokom obrazovanju koji bi, kako su ocenili, zamenio „ovaj skandalozni”.

Posle protestnog okupljanja ispred zgrade univerziteta, studenti su podržali protestnu šetnju između fakulteta u kampusu.

Održan protest studenata u Kosovskoj Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA – Više desetina studenata prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici okupili su se tačno u podne na platou ispred Studentskog centra u Kosovskoj Mitrovici, nezadovoljni odredbama novog Zakona o visokom obrazovanju.

Studenti su nosili transparente i parole na kojim je pisalo: „Šta pije Ministrastvo, plaćamo za sve”, „Poštedite nas vaše štednje”, „Znanje nije roba”, „Zašto nas terate” i slične poruke.

Potpredsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije sa Prištinskog inoverziteta Milan Savić rekao je da studenti traže da u školskoj 2014/2015. godini bude šest obaveznih ispitnih rokova, umesto pet, kao i da oni koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. imaju pravo da se finansiraju iz budžeta godinu dana po isteku redovnog trajanja studija.

On je dodao da je današnji protest studenta u Kosovskoj Mitrovici koordiniran i organizovan od strane Studentske Konferencije Univerziteta Srbije, kao i da je dugoročni zahtev studenata rad na izradi novog zakona o visokoškolskom obrazovanju.

Agencije

objavljeno: 07.10.2014.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Bez dogovora studenata i Ministarstva prosvete

Izvor: Press, 07.Okt.2014

Predstavnici studenata i Ministarstva prosvete nisu danas postigli dogovor o studentskim zahtevima, a akademci najavljuju novi protest za ponedeljak 13. oktobar, ukoliko u međuvremenu dogovor ne bude postignut sa resornim ministrom Srđanom Verbićem. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.