Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 14:17

Bespovratna sredstva za osnaživanje 52 žene na selu

Bespovratna sredstva za osnaživanje 52 žene na selu

U okviru projekta ekonomskog osnaživanja žena na selu koji sprovodi Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, 52 žene iz ruralnih sredina Šumadijskog i Kolubarskog okruga dobile su bespovratna sredstva za tri oblasti - proizvodnja hrane, ruralni turizam i stari zanati.

U okviru projekta "Ekonomsko osnaživanje žena u ruralnim područjima Šumadije i Kolubare", one su pored novca, dobile i ozbiljnu tehničku podršku putem niza obuka i savetovanja u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tehnologije proizvodnje, dizajna proizvoda i prodaje.

Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja je u saradnji s nevladinim sektorom ažurirala i unapredila stari sajt selo.rs preko koga sada imaju mogućnost da svoje proizvode reklamiraju i direktno prodaju, kao i da prime rezervacije za ruralni turizam.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković poručila je da žene na selu predstavljaju važan potencijal za društveni razvoj, ali da svi relevantni podaci ukazuju da su one isključene iz društvenih i privrednih tokova, te da ne ostvaruju prava iz radnog odnosa, a rade najviše.

"One nemaju radno vreme. Ono počinje ujutro u pet sati, a završava se posle sumraka. To nijedna statistika ne beleži i one ne ostvaruju pravo na penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje", rekla je Jankovićeva novinarima uoči završne konferencije projekta u Beogradu.

Žene na selu su, dodaje, najviše marginalizovane, a u najtežem položaju su one najstarije.

One, kaže, ne ostvare pravo na penziju ili ostvare pravo na porodičnu ili poljoprivrednu penziju za koje se zna da su minimalne, a u godinama su kada nije više moguće da doprinose i ostvaruju prihod ni od zemlje, niti po bilo kom drugom osnovu.

"Zato je jako važno da se preduzimaju sve aktivnosti koje će da osiguraju da se njihov položaj poboljša, a sve to zajedno može biti jedan veliki pokretač razvoja čitavog našeg društva", rekla je Jankovićeva.

Istakla je da žene na selu imaju velika znanja, kapacitet i iskustvo u upravljanju domaćinstvom, ali i veliki značaj za očuvanje starih zanata i za razvoj seoskog turizma, u delatnostima u koje bi mogle da se uključe i mlađe žene.

"To nije proces koji može da se desi preko noći", ističe Jankovićeva i navodi da je mladima važno pokazati primere da život na selu može biti lep i kvalitetan, među kojima su i iskustva 52 žene na selu koje su dobile podršku u okviru projekta za njihovo ekonomsko osnaživanje.

Direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović rekao je da se godinu i po dana realizuje nekoliko projekata u okviru "Programa regionalnog ruralnog razvoja u Srbiji" koji sprovodi Regionalna razvojna agencija za Šumadiju i Pomoravlje, a finansira švajcarska vlade.

Jedan od tih projekata odnosi se na ekonomsko osnaživanje žena u seoskim područjima Šumadijskog i Kolubarskog okruga, a Popović kaže da je urađena i studija društveno-ekonomskog razvoja položaja žena na selu koja treba da bude osnov za neke naredne projekte.

Uspostavljeno je, dodaje Popović, i partnerstvo sa 22 institucije i organizacije sa teritorije Šumadije i Pomoravlja, a upućen je predlog lokalnim samoupravama u tim okruzima da odvoje određena sredstva iz lokalnih budžeta za narednu godinu upravo za osnaživanje žena na selu, i to u kontekstu rodno odgovornog budžetiranja na koje će one biti obavezne od 2020. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


 Povezane vesti
Podrška ženama koje se bave seoskim turizmom, starim zanatima i proizvodnjom hrane

Podrška ženama koje se bave seoskim turizmom, starim zanatima i proizvodnjom hrane

Izvor: RTS, 23.Nov.2018

U okviru programa Podrške ruralnom i regionalnom razvoju Srbiji, čiji je donator Vlada Švajcarske, akcenat je stavljen na unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena na selu. Nosilac projekta - Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja - finansijski je pomogla...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.