Podrška ženama koje se bave seoskim turizmom, starim zanatima i proizvodnjom hrane

U okviru programa Podrške ruralnom i regionalnom razvoju Srbiji, čiji je donator Vlada Švajcarske, akcenat je stavljen na unapređenje ekonomskog i društvenog položaja žena na selu. Nosilac projekta - Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja - finansijski je pomogla osnaživanju žena koje se već bave proizvodnjom hrane, seoskim turizmom i starim zanatima.

Tradicionalna srpska zimnica, uz malo novotarija, džem, slatko, sok, šumadijskim domaćicama već godinama obezbeđuju sigurnu  zaradu. Ana Nikodijević iz Ovsišta i Gordana Lazarević iz Čumića, koriste voće i povrće sa svog imanja i ono koje kupuju od komšija.

Za kupce, koji im dolaze na kućni prag, izborile su se kvalitetom, za podršku Regionalne agencije za razvoj - idejama. Dobile su opremu i posuđe, koje će im olakšati proizvodnju.

"Najviše nam znači pasirka, jer nam olakšava posao", kaže Gordana Lazarević iz Čumića kod Kragujevca, "ne moramo više da plaćamo radnu snagu. Brže se iscedi voće, šipurak, glog, divlja trešnja - to je sve rađeno ručno."

Ana Nikodijević iz Ovsišta kod Topole ističe da su ovakvi programi veoma važni jer osnažuju žene, i kompletne porodice na selu.

Pored 33 žene  iz Šumadije, podršku u opremi i građevinskom materijalu dobilo je i 19 preduzetnica iz Kolubarskog okruga. Proizvodnja domaćeg hrane i razvoj seoskog turizma aduti su valjevskog kraja.

"Ne možemo da napravimo proizvoda koliko nam kupci traže", naglašava Ljilja Milovanović,  iz Kozelja kod Ljiga. "Međutim, proizvod je vrlo jeftin i to je problem, ali prodamo sve što proizvedemo, a pogotovo je tražen kajmak."

"Ne planiramo da se zaustavimo na ovim radovima", kaže Bojana Glišić iz  Struganika kod Mionice. "I dalje ćemo raditi na projektima i unapređivati i druge delove našeg domaćinstva. Nadam se da će to biti primamljivo za buduće goste."

Da su na dobrom putu, procenila je i Vlada Švajcarske, koje je poslovne ideje ovih žena podržala sa oko 80.000 evra.

"Vrlo mali broj žena ima poljoprivredno gazdinstvo na svoje ime", kaže Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za razvoj Šumadije i Pomoravlja, "a mi smatramo da taj deo naše populacije mora da bude mnogo više integrisan u tokove ekonomskog razvoja."

Pilot projekat Vlade Švajcarske trebalo bi da se proširi i na ostale delove Srbije, jer doprinosi i ravnomernijem regionalnom razvoju zemlje. To je i jedan od prioriteta u procesu evrointergracija.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво