Besplatna pravna pomoć sada obaveza svih lokalnih samouprava (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2021, 14:14

Besplatna pravna pomoć sada obaveza svih lokalnih samouprava (AUDIO)

Udruženje grupa "Budi jedan“ iz Novog Sada, uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije, sprovodi projekat „Budi jedan od aktivnih“, sa ciljem da kontinuiranom edukacijom u oblasti ljudskih prava osnaži svakog pojedinca da potraži besplatnu pravnu pomoć.

Države imaju obavezu da obezbede svim građanima jednak pristup pravdi. Ta obaveza podrazumeva i pružanje besplatne pravne pomoći. Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći u Srbiji se primenjuje od 1. oktobra 2019. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ali izostala je kampanja informisanja građana i građanki o njihovim pravima.

Sa pravnicima Natašom Pušić Živanov i Marijom Ristić Milovanović razgovarala je za Radio Novi Sad Jelena Glušica.

Šta je Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći doneo novo u odnosu na ranije, Ustavom zagarantovano, pravo građana na jednak pristup pravdi, objašnjava pravnica Marija Ristić Milovanović.

"Novina koja je odneta ovimZakonom je da svakla jedinica lokalne samouprave mora imati ofofrmljenu pravnu pomoć koju mogu koristiti svi građani" rekla je Milovanović.

Udurženja koja su sedo sada bavila ovom tematikom, sada imaju pravo na pružanje podrške korisnicima a ne pomoći kao ranije, osim u slučaju diskriminacije i pitanja azila.

Zakon takođe propisuje ko ima pravo na besplatnu pravnu pomoć.

"To su korisnici socijalne pomoći, žrtve nasilja u porodici, osobe sa invaliditetom, lice koje je pogođeno postupkom prinudnim preseljenja ili iseljenja, i svim drugim slučajevima o kojima se mogu slušaoci infomisati putem portala za pruažanje besplatne pravne pomoći" rekla je sagovornica.

Važno je naglasiti da ne može svako automatski da dobije besplatnu pravnu pomoć, već mora da se poštuje određena procedura, kaže pravnica Nataša Pušić Živanov.

"Prvi korak je da podnosite Zahtev nadležnom pružaocu pomoći, pomoći interneta ili usmeno. Ukoliko dobijete pozitivan odgovor, dalje se odvija za dobijanje pomoći, procedura se nastavlja, kod pružaoca pomoći na licu mesta ili upućivanjem kod advokata.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, kampanja informisanja građana o dostupnosti besplatne pravne pomoći potpuno je izostala nakon donošenja Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, naročito među marginalizovanim i osetljivim grupama.

Cilj projekta "Budi jedan od aktivnih" je što sve obuhvatnija informisanost građana o ovom Zakonu i osnaživanje da se javljaju za pomoć kod nadležnih institucija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.