Besni rat dva narko-klana iz Srbije u Švedskoj

Izvor: Blic, 19.Apr.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besni rat dva narko-klana iz Srbije u Švedskoj

Beograd - Mirza M. (24) iz Novog Pazara ranjen je u subotu u Malmeu, u sukobu dve najjače kriminalne grupe u tom gradu, čije vođe su poreklom iz Novog Pazara i Preševa, a koje se bore za prevlast nad tržištem droge.

Tamošnji mediji navode da je „taj gangster dobro poznat švedskoj policiji" pogođen sa dva metka na ulici u četvrti Sederkil, koja predstavlja bazu dve najnasilnije bande u Malmeu, takozvanog M-krila i K-krila (M-falangen i K-falangen). Švedski list „Sidsvenskan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reports" navodi da informacije kojima policija raspolaže ukazuju da lideri obeju grupa imaju jake veze sa Srbijom, u kojoj poseduju nekretnine i preduzeća. Ranjeni mladić je jedan od vođa M-krila, koje policija smatra nezavisnom ćelijom u okviru šire mreže međunarodnog kriminala. Mirza M. je nedavno izašao iz zatvora. Pošto je u petak, dan pre ranjavanja Mirze M. iz zatvora izašao i vođa rivalskog K-krila, švedska policija se boji ponovnog rasplamsavanja rata između ovih dveju bandi.

Sukob među bandama je započeo u avgustu prošle godine. Hicima iz pištolja 14. avgusta ubijen je Mirtez M. (22), mlađi brat ranjenog Mirze M. Njega su ubili pripadnici rivalske bande K., čije vođe su, prema saznanjima „Blica", Albanci poreklom iz Preševa. Za to ubistvo je uhapšen Amin Moajed Abedi (23), poreklom Iranac, član K-krila, koji je poslednjeg dana marta osuđen na 15 godina zatvora.

Sukob bandi je dostigao vrhunac, pre presude Abediju, jer je 31. januara u tržnom centru „Stortorget" u Malmeu ubijen Mevlur K., stariji brat Valdeta K., zvanog Vali, 22-godišnjeg vođe K-krila. U istrazi tog ubistva švedska policija je privela i Mirzu M. Međutim, ubrzo je pušten jer nije bilo dokaza da je on ubio Mevlura K.

I pre pucnjave u subotu u kojoj je ranjen Mirza M., policija u Malmeu je strepela od ponovnog rasplamsavanja nasilja. Policija je pokušala to da spreči razgovorom sa ljudima iz oba tabora. Prema pisanju lista „Sidsvenskan reports", uprkos tvrdnjama članova bandi da rizik od obnavljanja borbe ne postoji, na Mirzu M., vođu M-krila je u subotu otvorena vatra iz automobila, koji je nakon toga jedva izbegao sudar sa drugim vozilom. Švedska policija trenutno traga za vozačem manjeg automobila, kao i za biciklistom za koga se tvrdi da je takođe bio svedok incidenta.

Prema saznanjima „Blica", vođe M-krila su poreklom iz Novog Pazara i u trgovinu drogom umešani su skoro svi članovi porodice. Na čelu kriminalne grupe je, prema saznanjima policije, Nail. M., otac Mirze i Mirteza. Glavni posao ove grupe, kao i klana Valdeta K. je krijumčarenje heroina sa Kosova na sever Evrope, prvenstveno u Švedsku i prodaja na tamošnjem narko-tržištu.

U kriminalnoj grupi, na čijem čelu je Nail M. su i Šveđani, Srbi, Hrvati, Arapi i Kinezi. I kriminalna grupa Valdeta K. je internacionalna, a među članovima preovlađuju Albanci sa juga Srbije i Kosova i Metohije.

I tetka dilovala drogu

I tetka nedavno ranjenog Mirze M. i rođena sestra Naila M., Rabija Đerlek(54) uhapšena je u februaru 2008. godine, kada je sa suprugom Alijom Đerlekom (57) pokušala da prošvercuje pet kilograma heroina izuzetne čistoće. Uhapšeni su na graničnom prelazu Uvac kod Priboja, a vrednost droge koja je bila sakrivena u njihovom BMW-u na uličnom tržištu iznosila je oko 330.000 evra. Bračni par koji ima slovenačko državljanstvo snabdevao je tamošnje tržište narkoticima, a saznanja policije su ukazivala da njih dvoje nisu bili samo kuriri, već i organizatori posla. Alija i Rabija pre toga nisu bili hapšeni. Međutim, baš zbog Rabijinih porodičnih veza policija je posumnjala da trguju drogom, pa su stavljeni pod operativnu obradu i uhapšeni sa heroinom.

Brat i otac hapšeni

Prema informacijama „Blica" ranjeni Mirza M. u Srbiji nije hapšen. Njegov brat Mirtez M. je hapšen zbog sumnje da je 7. decembra 2008. godine pucao u dvojicu Novopazaraca, a sukob je navodno bio zbog krađe vozila. Na sudu je krivično delo preinačeno u izazivanje opšte opasnosti, ubrzo je pušten iz pritvora i otišao je u Švedsku. Njihov otac hapšen je 1992. godine zbog razbojništa, a pre četiri godine i zbog falsifikovanja isprava.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Besni rat dva narko-klana iz Srbije u Švedskoj

Izvor: S media, 20.Apr.2010, 10:18

Beograd - Mirza M. (24) iz Novog Pazara ranjen je u subotu u Malmeu, u sukobu dve najjače kriminalne grupe u tom gradu, čije vođe su poreklom iz Novog Pazara i Preševa, a koje se bore za prevlast nad tržištem droge. ..Tamošnji mediji navode da je „taj gangster dobro poznat švedskoj policiji“...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.