Berluskonijeva partija izgubila ključne izbore na Siciliji

Izvor: Blic, 29.Okt.2012, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Berluskonijeva partija izgubila ključne izbore na Siciliji

Partija Narod slobode (PDL) bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija izgubila je ključne lokalne izbore na Siciliji, koji bi mogli da budu predskazanje rezultata nacionalnih izbora 2013. godine.

Posle više od 50 odsto prebrojanih glasova, Rozario Kroketa iz Demokratske partije vodi sa 30,88 odsto glasova ispred kandidata PDL-a Sebastijana Muzumekija, koji je osvojio 24,9 procenata glasova, što bi značilo da je preoteo vlast partiji Berluskonija na Siciliji, koja je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bila njeno nekadašnje uporište.

Analitičari su, takođe, iznenađeni dobrim rezultatom trećeplasiranog populističkog pokreta Pet zvezdica komičara Bepea Grila koji je, na izborima održanim u nedelju, osvojio 18,46 odsto glasova.

Dobar rezultat tog antipolitičkog pokreta analitičari vide u trenutnom negativnom osećanju građana ostrva prema političkom partijama i njihovoj ljutnji zbog korupcije, koja je pogotovo prisutna u delovima pod kontrolom mafije.

- Ovo je prvi put da je kandidat levice izabran za regionalnog guvernera, ovo je prvi put da jedan antimafijaški kandidat pobeđuje - izjavio je pobednik Kroketa, koji se otvoreno zalaže protiv organizovanog kriminala i podržava LGBT populaciju.

Kroketa, koji živi pod policijskom zaštitom nakon što mu je prećeno da će biti ubijen, rekao je novinarima da je "ovo više od izbornog rezultata" i da je u pitanju "istorijski datum".

Lokalni izbori na Siciliji usledili su, kako podsećaju agencije, u vreme velike političke nesigurnosti u zemlji, u trenutku kada su u glavnim partijama prisutne podele i sukobi.

Recesija koja je zahvatila celu zemlju, pogotovo je osetna na Siciliji, koja je ove godine doživela bakrot, dok je oko 40 odsto mladih nezaposleno.

Mediji ocenjuju da je ionako oslabljena Berluskonijeva PDL, koja se bori sa unutrašnjim podelama i opkoljena je raznim korupcijskim skandalima, doživela najveći udarac gubitkom izbora na Siciliji.

PDL je najveća partija u italijanskom parlamentu i mogla bi da izazove prevremene izbore, nakon što je najavila mogućnost da povuče svoju podršku tehničkoj vladi premijera Marija Montija.

Milijarder Berluskoni (76), koji je u petak proglašen krivim zbog utaje poreza, najavio je prošle sedmice da se neće kandidovati za premijera na prolećnim izborima, ali je posle presude izjavio da će ostati u politici kako bi reformisao sudstvo koje ga je okrivilo.

Politički analitičari smatraju da je Berluskonijev napad na Montija pokušaj da sakupi poene Pet zvezdica, podržavajući antiinstitucionalne stavove koje taj pokret zastupa.

Berluskoni "i dalje ima svoje stare instinkte. On zna koje dugme treba da pritisne. Isti Bepe Grilo već neko vreme podržava antinemačka osećanja, netoleranciju prema porezima, frustraciju i nezadovoljstvo zbog nezaposlenosti", ocenio je italijanski dnevnik "Republika".

Izbori na Siciliji organizovani su ranije nego u ostalim delovima Italije, nakon što je guverner Rafaele Lombarde (61) bio primoran da u julu podnese ostavku zbog optužbi da je sarađivao sa mafijom i da je odgovoran za krizu u javnom finansijskom sektoru na ostrvu.

Njegov predhodnik Salvatore Kufaro trenutno služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu u Rimu zbog pomaganja i podržavanja mafije na Siciliji, sa koje ta moćna mreža organizovanog kriminala i potiče.

Povezane vesti: Na Siciliji se održavaju regionalni izbori Monti se neće kandidovati na sledećim izborima Berluskoni kandidat za premijera na narednim izborima Italijanske partije protiv Montijevih mera štednje u prednosti "Koza nostra" iznuđivala novac od Berluskonija

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Novi udarac za Berluskonija

Izvor: RTS, 29.Okt.2012

Demokratska partija vodi na lokalnim izborima na Siciliji i preoteće vlast partiji Silvija Berluskonija. Lokalni izbori mogli bi da budu pokazatelj rezultata nacionalnih izbora 2013. godine...Partija Narod slobode (PDL) bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija izgubila je ključne lokalne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.