Beogradski odbornici o kolektorima, deponiji, zelenim površinama...

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski odbornici o kolektorima, deponiji, zelenim površinama...

Danas je održana sednica Skupštine grada Beograd. U sali su odluke usvojene bez većih polemika, a ispred zgrade Skupštine grada, pre sednice konferenciju za novinare održao je Savez za Srbiju.
Gradska skupština je na današnjoj sednici razmatrala i usvojila dvadesetak tačaka dnevnog reda od kojih su najvažnije: predlozi planova za Kumodraški kolektor i izgradnju vodova do deponije u Vinči, plan generalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << regulacije sistema zelenih površina i odluka o planu generalne regulacije za Beograd od 2021. do 2041. godine.

Na sednici je odlučeno da Beograd, među prvima u svetu, od 1. januara naredne godine zabrani upotrebu plastičnih kesa. Trgovci će jedino kod tezgi sa voćem i povrćem moći da drže lake biorazgradive kese.
Odbornici su usvojili i odluku o koncesiji, kojom će se finansirati nabavka, postavljanje i održavanje pokretnih stepenica i liftova za invalide, održavenje podzemnih prolaza i postavljanje kamera za praćenje saobraćaja.
Odlučeno je i da spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine bude premešten sa Savskog trga na plato ispred Železničkog muzeja.
Šef odborničke grupe Saveza za Srbiju, koja bojkotuje rad gradskog parlamenta, Nikola Jovanović, pred početak sednice obratio se novinarima isperd ulaza kritikujućí gradsku vlast zato što nije u budžetu predvidela novac za besplatne udžbenike.
On je rekao i da je usvajanjem amandmana na plan generalne regulacije za zelene površine SNS objavio rat zelenilu u Beogradu.
"I bojim se da će prv anaredna žrtva biti 7,33 hektara šume u Košutnjaku, s obzirom da spremaju plan detaljne regulacije, gde bi se to sve iseklo u korist novo vlasnika Avala filma", rekao je Jovanović.
Plan za povećanje zelenih površina 
Beograd će obavezati privatne investitore da kada poseku jedno stablo, posade tri ili uplate novac za sadnju, kako bi se povećale površine pod zelenilom u Beogradu, kojih je trenutno 15 odsto, što je više nego pre šest-sedam godina.
"Naš plan je da u narednih 10 godina to bude 25 odsto. Da li ćemo u tome uspeti, videćemo jer taj plan je dosta ambiciozan, ali ovaj plan je neophodan da bi se to desilo. To znači prvo da se zaštite postojeće šume. Drugo, da se one koje su slabijeg kvaliteta unaprede da budu boljeg kvaliteta. Treće, da se pronađu novi prostori za pošumljavanje", naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.
Šef odborničke grupe SNS-a u gradskoj skupštini Aleksandar Mirković optužio je Jovanovića da ne govori istinu kada tvrdi da je šef najbrojnije odborničke gurpe u Skupštini grada jer Savez za Srbiju ima 18, a SNS 60 odbornika.
"Ono što građani moraju da znaju jeste da 18 odbornika tog SZS, sa sve Draganom Đilasom, su ovoj godini prihodovali čak po 80.000 dinara za jedan nerad, šta više, za destruktivno ponašanje jer, setićete se i sami da su se tukli sa saobraćajnim znacima, ogradama, da su rušili graidlišta", rekao je Mirković.
Na sednici je rezrešen i imenovan jedan broj direktora u preduzećima i ustanovama čiji osnivač je Grad Beograd.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.