Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2016, 22:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Beogradski festival igre" donosi 20 dana najboljih plesnih tačaka

BEOGRAD - Naš cilj je da posle svake predstave svako ponese komadić sreće i da svima bude bolje, kazala je Aja Jung, direktorica "Beogradskog festivala igre", koji će biti održan od 19. marta do 10. aprila u Beogradu i Novom Sadu.

Festival koji okuplja najbolje svjetske plesačke trupe privlači posjetioce iz država regiona, ali i iz brojnih svjetskih zemalja.

Ove godine pod sloganom "Sreća se igra" ljubitelji igre imaće priliku da pogledaju preko 30 koreografskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << postavki, koje će izvesti 15 kompanija iz 13 zemalja širom svijeta.

Nastupom Holandskog plesnog teatra biće otvoreno ovogodišnje izdanje festivala 19. marta u Sava centru. Čuvena holandska trupa gostovaće peti put u Beogradu, a ove godine domaćoj publici predstaviće dva komada, u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon. Postavka "Pucaj na Mjesec" uvodi nas u svjetlucavi sjaj ljubavnog života tri različita para, dok "Stop-Motion" predstavlja tehnološke scenske novine u kombinaciji sa melanholičnom muzikom Maksa Rihtera. Najveće iznenađenje večeri jeste rad belgijske kompanije "Peeping Tom" za Holandski plesni teatar, pod nazivom "Vrata koja nedostaju", inspirisan raskršćem između igre, teatra, umjetnosti i života.

"Primetila sam da kada se u svetu pomene ovaj festival postoji ogromna doza poštovanja i zainteresovanosti. Lično me najviše raduje što nam dolazi 'La Veronal', trupa iz Barselone, koju već nekoliko sezona pokušavamo da predstavimo našoj publici", kazala je Jungova.

Ona je napomenula da je repertoar sačinjen od vrhunskog baleta do hip-hopa i ulične igre.

Što se tiče programa, na daskama velike scene u Centru "Sava" nastupiće i trupa slavnog Jiržija Kilijana s predstavom "Istočna senka", inspirisanom pričama Samjuela Beketa, kao i igrači pod umjetničkim vođstvom Dimitrisa Papajoanua, tvorca koreografija koje su otvorile Olimpijske igre u Atini i Bakuu.

Posjetioci Beogradskog dramskog pozorišta imaće priliku da uživaju u komadu Juvala Pika, "Are Friends Electric?", "Popodne jednog fauna" mlade kompanije "ZfinMalta" i dva izvođenja "Baleta Rima", predstave "Sam u kući" i "Paradoks", dok će trupa 420PEOPLE nastupiti s interesantnom predstavom "Opsena", inspirisanom stand-up komedijom.

Brojne predstave u okviru festivala biće održane i u Operi Madlenianum, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Pozorištu na Terazijama.

Belgijska kompanija "Peeping Tom"

O predstavi: Inspirisana raskršćem između igre, teatra, umjetnosti i života

Holandski plesni teatar

O predstavi: Tehnološke scenske novine u kombinaciji sa melanholičnom muzikom Maksa Rihtera

Trupa Jiržija Kilijana

O predstavi: Pokušaji da ostvarimo suživot sa nekim, ili bar sa samim sobom

Komad i trupa Juvala Pika

O predstavi: Korišteni postojeći muzički komadi, koji pokreću neku vrstu kolektivnog sjećanja

Trupa "Balet Rim"

O predstavi: Plesna predstava sa video-interakcijom, namijenjena mlađoj publici

Plesna kompanija "ŽfinMalta"

O predstavi: Šta se dešava Zemlji i njenim stvorenjima kada se iskonske energije poljuljaju i pomjere

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

BUM, TRAS, BLAM U subotu počinje Beogradski festival igre

Izvor: Blic, 15.Mar.2016

Pod sloganom „Sreća se igra“ 13. BFI predstavlja atraktivan izbor naslova. Ukupno 15 kompanija, 23 koreografska dela ili 24 predstave biće izvedeno u Beogradu i Novom Sadu...Pucaj na Mesec, 19. mart, 20.00 Sava Centar Beograd ..Svečano otvaranje Festivala označava i peto po redu gostovanje kultnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.