Sreća se igra  13. Beogradski festival igre

Izvor: B92, 15.Mar.2016, 09:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sreća se igra " 13. Beogradski festival igre

Pod sloganom „Sreća se igra“, ovogodišnji Beogradski festival igre biće održan od 19. marta do 10. aprila u Beogradu i Novom Sadu, pod generalnim pokroviteljstvom kompanije Vip mobile.

Od svog osnivanja, festival je predstavio blizu 250 postavki slavnih koreografa današnjice, dok poslednjih godina svaka edicija beleži preko 20.000 gledalaca. Kao manifestacija koji predstavlja atraktivnu selekciju najvećih svetskih produkcija, Beogradski festival igre je uvršćen i među >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odabrane događaje u oblasti kulture na sajtu Uneska. Ove godine, ljubitelji igre imaće priliku da pogledaju preko 30 koreografskih postavki koje će izvesti 15 kompanija iz 13 zemalja širom sveta.

Nastupom Holandskog plesnog teatra 1 biće otvoreno ovogodišnje izdanje festvala 19.marta u Sava Centru. Čuvena holandska trupa gostovaće po peti put u Beogradu, a ove godine domaćoj publici predstaviće dva komada, u koreografiji Pola Lajtfuta i Sol Leon. Postavka „Pucaj na Mesec“ uvodi nas u svetlucavi sjaj ljubavnog života tri različita para, dok „Stop-Motion” predstavlja tehnološke scenske novine u kombinaciji sa melanholičnom muzikom Maksa Rihtera. Najveće iznenađenje večeri jeste rad belgijske kompanije Peeping Tom za Holandski plesni teatar, pod nazivom „Vrata koja nedostaju”, inspirisan raskršćem između igre, teatra, umetnosti i života.

Na daskama velike scene u Sava Centru nastupiće i trupa slavnog Jiržija Kilijana, sa predstavom „Istočna senka“, inspirisanom pričama Samjuela Beketa, kao i igrači pod umetničkim vođstvom Dimitrisa Papajoanua, tvorca koreografija koje su otvorile olimpijske igre u Atini i Bakuu.

Posetioci Beogradskog dramskog pozorišta imaće priliku da uživaju u komadu Juvala Pika, „Are Friends Electric?“, „Popodne jednog fauna“ mlade kompanije ZfinMalta i dva izvođenja Baleta Rima, predstave „Sam u kući“ i „Paradoks“, dok će trupa 420PEOPLE nastupiti sa interesantnom predstavom „Opsena”, inspirisanom stand-up komedijom.

Jedna od najsmelijih evropskih trupa, Kompanija Drezden Frankfurt, nakon Sava Centra, nastupiće i pred novosadskom publikom sa svojom produkcijom „Primarna trilogija” koreografa Jakopa Godanija. Srpsko narodno pozorošte u Novom Sadu ugostiće i montrealsku Rubberandance grupu i koreografa Viktora Kihada koji donose prefinjeno delo savremene igre, koje se bavi pokretom i snagom grupe.

Atraktivni gosti, kao i rastući odziv lokalne publike, unapređena produkcija i sve veća zainteresovanost medija, rezultat su uspešne saradnje Beogradskog festivala igre i kompanije Vip mobile. Kao dugogodišnji partner festivala, Vip već devet godina daje veliki doprinos razvoju umetničke igre u Srbiji kroz projekte kao što su nagrada „Vip poziva“, novinarska nagrada „Vip iskorak“, projekat za najmlađe „Vip talenti“ i podrška Nacionalnoj fondaciji za igru.

Brojne predstave u okviru festivala biće održane i u Operi Madlenianum, Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Pozorištu na Terazijama, a kompletan program nalazi se na zvaničnom sajtu festivala: http://www.belgradedancefestival.com/index.php/program.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Beogradski festival igre" donosi 20 dana najboljih plesnih tačaka

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2016

BEOGRAD - Naš cilj je da posle svake predstave svako ponese komadić sreće i da svima bude bolje, kazala je Aja Jung, direktorica "Beogradskog festivala igre", koji će biti održan od 19. marta do 10. aprila u Beogradu i Novom Sadu...Festival koji okuplja najbolje svjetske plesačke trupe privlači...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.