Beogradski Apelacioni sud odbio žalbu Rusije u slučaju Berezovski

Izvor: Blic, 15.Jan.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski Apelacioni sud odbio žalbu Rusije u slučaju Berezovski

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Specijalnog suda kojim je odbijena molba glavnog tužilaštva Rusije da se kompanijama "Danube Foods Group B.V." i "Clates Holding BV" zabrani raspolaganje imovinom u više kompanija u Srbiji jer nije dokazano da imaju veze sa imovinom bivšeg ruskog tajkuna Borisa Berezovskog.

Reč je o kompanijama "Bambi Banat", "Imlek", "Mlekara Subotica", "Knjaz Miloš", "Belosavac 2001", "Sekopak", "Knjaz Miloš - Banja Luka" i "Knjaz Miloš “ >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Montenegro".

U obrazloženju objavljenom na sajtu Apelacionog suda navedeno je da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da ne postoji opravdana sumnja da su osobe koje su navedene u molbi tužilaštva Rusije novac stečen kriminalom investirale u kupovinu kapitala u navedenim kompanijama u Srbiji.

Sudu, kako je navedeno, nisu priloženi dokazi da su kompanije "Danube Foods Group" i "Clates Holding BV" pravna lica na koje je preneta imovina koja je proistekla iz krivičnog dela i da iz postojeće dokumentacije ne proizlaze dokazi koji bi ukazivali na to da je do izmene svojine kapitala u tim kompanijama došlo na način kako tvrdi rusko tužilaštvo.

Sud je stoga odbio žalbu koju je na osnovu molbe ruskog tužilaštva podnelo tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal.

Viši sud u Beogradu je 11. jula ove godine zabranio Danube Foods grupi BV i Clates holdingu BV otudjenje i opterećenje njihovih udela u kompanijama u Srbiji - Bambi Banat, Zabavni park za decu i omladinu Bambi park, Imlek, Mlekara Subotica, Knjaz Miloš, Knjaz Miloš-Natura, Belosavac 2001, Sekopak.

Tu odluku je 14. avgusta poništio Apelacioni sud i vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, s obrazložnjem da nije dokazana vlasnička povezanost Berezovskog i kompanija u Srbiji. Po pisanju beogradskih medija, imovina firmi u Srbiji za koju se sumnja da je u vlasništvu Berezovskog, vredi oko 300 miliona evra.

Ruski sudovi osudili su Berezovskog u odsustvu na višegodišnje kazne zatvora zbog pranja novca i zloupotreba. Berezovski je od 2000. godine živeo u Velikoj Britaniji, koja mu je dala politički azil.

Veliko bogatstvo stekao je posle raspada Sovjetskog Saveza i tokom vlasti predsednika Borisa Jeljcina, kada je važio za jednog od najmoćnijih tajkuna, ali je posle dolaska na vlast Vladimira Putina

protiv njega pokrenuto više postupaka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.