Beograd uzima kredit od EBRD u iznosu od 57 miliona evra

Izvor: Blic, 11.Nov.2011, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd uzima kredit od EBRD u iznosu od 57 miliona evra

Skupština grada Beograda usvojila je na današnjoj sednici Odluku o zaduženju grada za finansiranje dela projekta unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture.

Za realizaciju dela projekta unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture grad Beograd će zaključiti ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u iznosu od 57 miliona evra.

Prema Kostadinovićevim rečima, ovim projektom predviđeno je finansiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << produžetka tramvajske mreže preko mosta na Savi i na novim prilazima, kao i adaptibilno upravljanje saobraćajem na koridoru prelaska preko reke Save.

Sredstva su namenjena i za rekonstrukciju tramvajske mreže i modernizaciju ulica, zatim za radove na Trgu Slavija i izgradnju podzemnog pešačkog prolaza, te za rekonstrukciju Bulevara oslobođenja i drugo.

Ugovor bi imao period počeka do marta 2015. godine, a sredstva će biti povlačena u dinamici kako radovi budu odmicali. Zajam će se realizovati u šestomesečnim intervalima na period od šest godina.

Skupština grada usvojila je na današnjoj sednici i izveštaj o ostvarenim prihodima i primanjima i izvršenim rashodima i izdacima budžeta grada u periodu od 1. januara do 30. septembra ove godine.

Radomir Kostadinović, zamenik gradskog sekretara za finansije, istakao je da su u prvih devet meseci ukupna javna sredstva ostvarena u iznosu od oko 51,6 milijardi dinara, odnosno 57,2 odsto od planiranog.

Iako je to za oko 13 odsto manje od predviđenog, od oktobra pa do kraja godine očekuje se da će efekti biti znatno bolji.

Odbornici SRS-a oblepili salu plakatima

Odbornici SRS oblepili su jutros salu Skupštine grada plakatima sa fotografijom Vojislava Šešelja i napisom "Nećemo u EU", zbog čega je početak sednice kasnio nekoliko sati. Sednica je nastavljena, ali tek kada su plakati uklonjeni.

Naime, Zakon o agenciji za borbu protiv korupcije zabranjuje upotrebu javnih prostorija za političko oglašavanje, zbog čega je nemoguće nastaviti sednicu.

Odbnornici LDP napustili su sednicu, uz obrazloženje da ne žele da učestvuju ni u kakvim političkim igrama. Podršku vladajućoj koaliciji dali su odbornici koji sada ili nastupaju samostalno ili pripadaju odborničkoj grupi "Napredno za Beograd" (nekadašnji odbornici SRS).

Plakati su skinuti, a nakon toga su se poslanici LDP vratili u salu i učestvuju normalno u radu sednice.

Nemanja Šarović, šef odborničke grupe SRS rekao je da su tražili da se odluka o novom zaduženju od 57 miliona evra skine sa dnevnog reda, jer je u suprotnosti sa Zakonom o javnom dugu.

- Grad Beograd je ispunio dozvoljenih 50 odsto za zaduženje. Zanima me koliko će biti zaduženje Beograda posle današnjeg zasedanja. To je suština sednice, a ne plakati sa likom Šešelja - rekao je Šarović.

On je istakao da je "Beograd u ovoj godini ostavrio 43 milijarde dinara, a zadužen je duplo više”.

Najavljene tačke dnevnog reda

Najavljeno je da će se pred odbornicima naći i predlozi plаnovа detаljne regulаcije delovа Bulevаrа krаljа Aleksаndrа, nаseljа Mаli Mokri Lug, аli i odluke o izrаdi novih plаnovа regulаcije zа deo Čukаrice (kompleksа stаnicа zа snаbdevаnje gorivom između ulicа Blаgojа Pаrovićа, Požeške i Beogrаdskog bаtаljonа), kаo i zа područjа između ulicа Mаtice srpske, Rаbleove i 16. oktobrа u Mirijevu.

Odbornici bi trebalo da odlučuju i o predlogu plаnа postаvljаnjа tezgi i drugih pokretnih objekаtа nа jаvnim površinаmа u Zemunu, kаo i o dopunаmа godišnjeg progrаmа zаštite, uređenjа i korišćenjа poljoprivrednog zemljištа nа teritoriji grаdа Beogrаdа zа 2011.

Nа dnevnom redu su i predlozi o rаzrešenju i imenovаnju direktorа i člаnovа nаdzornih i uprаvnih odborа u jednom broju preduzećа i ustаnovа čiji je osnivаč grаd Beogrаd.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.