Beograd dobija 20 novih autobusa

Izvor: RTS, 17.Mar.2016, 05:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd dobija 20 novih autobusa

U Gradskom saobraćajnom preduzeću "Beograd" (GSP) potpisan je ugovor o kupovini 20 niskopodnih Ikarbusovih autobusa, koji će se na gradskim ulicama naći do kraja godine. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da nije najsrećniji zbog rešenja za naplatu gradskog prevoza, ali da bi prevremeni raskid ugovora sa firmom Apeks gradsku kasu mnogo koštao.
Deset novih autobusa Beograđane će prevoziti već >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od septembra, dok će preostalih 10 GSP-u biti isporučeno u novembru.

Ugovor o kupovini potpisali su direktor GSP-a Željko Milković, direktor A. D. "Ikarbus" Alekandar Vićentić i zastupnici lizing kuće "S-Lizing d. o. o." Bojan Vračević i Vuk Vučević, a prisustvovali su gradonačelnik Siniša Mali i predstavnici Nadzornog odbora.
"Ovo je još jedan korak u konsolidaciji GSP-a i još jedan korak ka povećanju efikasnosti kvaliteta našeg javnog prevoza", rekao je gradonačelnik.
Podsetio je da je tokom prošle godine nabavljeno 30 "Ikarbusovih" i "Mercedesovih" autobusa i da je ove godine stigla donacija Bazela od 28 tramvaja i 10 prikolica.
Do kraja godine, pojašnjava gradonačelnik, biće još dve nabavke vozila, a očekuje da će u narednih četiri do pet godina biti zamenjen vozni park GSP-a.
Nova vozila biće opremljena internetom, brojačima putnika, klimama, video nadzorom u skladu sa definisanim standardima.
"Beograd pomaže domaća preduzeća, ne uzimamo autobuse iz Poljske. Tako podržavamo radnike u Zemunu, ali i napore Vlade Srbije da se smanji nezaposlenost, da se poveća domaći BDP", rekao je Mali.
Direktor GSP-a zahvalio je Gradu što su prepoznali potrebu tog preduzeća za obnavljanje voznog parka i povećanju kvaliteta prevoza, dok se direktor Ikarbusa istakao da se nabavkom domaćih autobusa ne pomaže samo to preduzeće već i brojni domaći proizvođači koji rade za Ikarbus.
Mali nezadovoljan naplatom Bus plusa
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da nije najsrećniji zbog rešenja za naplatu gradskog prevoza, ali da bi prevremeni raskid ugovora sa firmom Apeks (Bus plus) gradsku kasu mnogo koštao. Mali je, komentarišući predlog sindikata GSP-a da se raskine ugovor sa Apeksom, rekao da je ugovor sa tom firmom čvrst i da je više na strani te firme nego na strani grada.
"Nismo ga mi potpisivali, već neko drugi. Nama se stvara uslov da nakon prvih pet godina otkupimo taj ugovor, ali to bi nas koštalo pet do šest miliona evra, a možda čak i više", rekao je Mali novinarima u prostorijama GSP nakon potpisivanja ugovora o kupovini 20 novih autobusa.
Dodao je da podržava komentare sindikata, ali da bi više voleo da se maksimiziraju efekti iz dosadašnjeg ugovora, jer u ovom trenutku ništa ne može da se uradi.
Takođe, Mali je istakao da Beogradska autobuska stanica (BAS) neće biti izmeštena sa postojeće lokacije dok se ne izgradi nova autobuska stanica, a to je kraj 2018. godine.
Mali je naveo i da objavljivanje oglasa za firmu, koja bi sa Gradom upravljala novom stanicom, nikako ne znači gašenje BAS-a i Laste.
"BAS je potencijalni operater za novu autobusku stanicu. Njima dajemo šansu da nastave sa radom, samo na novoj lokaciji", objasnio je Mali.
Gradonačelnik je precizirao da će grad finansirati izgradnju nove autobuske stanice, kao i da se plan detaljne regulacije i svi projekti polako završavaju i da očekuje da će krajem ove godine ili na proleće krenuti izgradnja.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Preskup raskid s "Bus plusom"

Izvor: Večernje novosti, 18.Mar.2016, 02:44

NI mi nismo srećni kako je rešena naplata gradskog prevoza, ali prevremeni raskid sa "Bus plusom" mnogo bi koštao gradsku kasu, poručio je gradonačelnik Mali. - Ugovor sa kompanijom "Apeks" je čvrst i na strani tog privatnog preduzeća, a za njegov eventualni raskid nakon prvih pet godina neophodno...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.