75 godina Beo zoo vrta

Izvor: B92, 12.Jul.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

75 godina Beo zoo vrta

Beograd -- Danas se obeležava 75. godina od početka rada Beogradskog zoo vrta. Pošta tim povodom promovisala poštanske marke sa likovima životinja.

Danas je Zoo vrtu dodeljen sertifikat o standardu i otvoren je novi kavez za bele tigove.

Kompanija SBB je uvela bežični internet u celom vrtu. Zoološki vrt prešao je u vlasništvo prestonice odlukom Skupštine grada u novembru, nakon čega je najavljeno njegovo proširenje.

Bojoviću je, povodom jubileja, uručen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sertifikat o standardu ISO 9001, kao dokaz kvaliteta rada te institucije, koji ima malo koja ustanova tog tipa u svetu. Sertifikatom je potvrđeno da "stanovnici ZOO vrta žive u najboljim uslovima".

Novootvoreni kavez za tigrove smešten je u adaptiranom prostoru na ulazu u Zoološki vrt i u njemu trenutno uživa trogodišnji beli tigar Kejn, koji je u novembru prošle godine u srpsku prestonicu stigao iz Indonezije.

Kejnu će se uskoro pridružiti i ženka iz Švajcarske, najavio je na svečanosti direktor Vrta i obećao da će se potruditi da "vrt dobre nade" naseli i drugim belim životinjama, među kojima je kao najzanimljivijeg izdvojio belog krokodila.

Bojović je obećao da će zoološki vrt obogatiti i kolekcijom orlova i ptica grabljivica, pošto mu je to, po sopstvenom priznanju, najveća želja, zbog čega je i izvajao skulpturu beloglavog supa, koja je postavljena nedaleko od velelepnog kaveza za bele tigrove.

Zoološki vrt u Beogradu biće do kraja godine proširen na Donji grad Beogradske tvrđave, izjavio je član Gradskog veća Dejan Mali.

Zoološki vrt sigurno neće biti izmešten na periferiju, a trenutno je u toku izrada detaljnih urbanističkih planova za proširenje vrta, rekao je Mali, koji je na čelu radne grupe za zoološki vrt.

"Radovi na proširenju obavljaće se samo na površini, bez nekih dubljih iskopavanja koja bi mogla da oštete tragove istorije i kulturnih spomenika na Kalemegdanu", dodao je on.

Istorijat

Beogradski zoološki vrt je nastao 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, gospodin Vlada Ilić. Svečano je otvoren na Petrovdan - 12. jula.

Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Kada je formiran, zoološki vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana "Kalemegdanska terasa" i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat.

Međutim, tokom Drugog svetskog rata Vrt je dva puta bombardovan: najpre su ga 1941. bombardovali nemački fašisti, a zatim i saveznici, 1944. godine.

Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja životinja, površina Vrta se posle rata, nažalost, svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Najstariji stanovnik

Najstariji živi stanovnik beogradskog zoološkog vrta je aligator Muja.

Iako se ne zna koliko tačno ima godina, zna se da je u Beogradski zoološbi vrt doveden 1937. godine kao već odrasla jedinka i smatra se da je sada najstariji američki aligator na svetu.

Zaposleni u vrtu kažu da je još u dobroj formi i da nedeljno pojede između 4 i 5 kilograma mesa jednom nedeljno.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beo zoo vrt proslavio 75. rođendan

Izvor: Mondo, 12.Jul.2011

Beogradski ZOO vrt obeležio je 75. godina od osnivanja i tim povodom svečano je otvoren novi kavez za bele tigrove, otkrivena skulptura beloglavog supa, koju je izvajao direktor Vrta Vuk Bojović, i promovisana serija poštanskih markica sa likovima belih životinja.

Nastavak na Mondo...

Zoološki vrt sutra obeležava 75 godina postojanja

Izvor: Politika, 12.Jul.2011

BEOGRAD – Zoološki vrt u Beogradu sutra će obeležiti 75 godina postojanja te ustanove otvaranjem kaveza za bele tigrove i drugim aktivnostima...Direktor Zoološkog vrta Beograd Vuk Bojović rekao je agenciji Beta da je 75 godina postojanja veliki jubilej i da je ta ustanova uspela da dobije retku...

Nastavak na Politika...

Privatizacija beogradskog Zoo vrta mogla bi 200 životinja da ostavi bez posla

Izvor: Njuz.net, 12.Jul.2011

Prizori koje novi vlasnici neće tolerisati.. BEOGRAD, 12. jul 2011, (Njuz) - Najavljena privatizacija beogradskog Zoološkog vrta, za koju će tender biti raspisan početkom oktobra, mogao bi da preko 200 životinja ostavi bez posla, saglasni su domaći ekonomisti.. Beogradski Zoo vrt, koji danas puni...

Nastavak na Njuz.net...

ZOO vrt proslavio 75. godina postojanja

Izvor: Glas javnosti, 13.Jul.2011, 07:07

BEOGRAD- Beogradski ZOO vrt obeležio je 75. godina od osnivanja i tim povodom svečano je otvoren novi kavez za bele tigrove, otkrivena skulptura beloglavog supa, koju je izvajao direktor Vrta Vuk Bojović, akademski vajar, i promovisana serija poštanskih markica sa likovima belih životinja...Bojoviću...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.