Zoološki vrt sutra obeležava 75 godina postojanja

Izvor: Politika, 12.Jul.2011, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zoološki vrt sutra obeležava 75 godina postojanja

BEOGRAD – Zoološki vrt u Beogradu sutra će obeležiti 75 godina postojanja te ustanove otvaranjem kaveza za bele tigrove i drugim aktivnostima.

Direktor Zoološkog vrta Beograd Vuk Bojović rekao je agenciji Beta da je 75 godina postojanja veliki jubilej i da je ta ustanova uspela da dobije retku svetski priznatu standardizaciju ISO 9001 koja će im sutra biti uručena.

Bojović je rekao da standardizacija ima veliki broj normi i izdvojio one o odnosu prema životinjama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << higijeni i načinima ishrane životinja.

Povodom 75 godina postojanja Zoološkog vrta, kako je naveo, Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija” odštampalo je seriju poštanskih markica sa likovima životinja koje će sutra promovisati.

„Pošta Srbije uradila je seriju naših belih životinja. Ponosni smo jer nas ima i na markama”, kazao je Bojović i podsetio da su životinje iz Zološkog vrta u Beogradu bile na markicama i povodom 60 godina postojanja.

Kavez sa belim tigrovima, kako je kazao Bojović, otvoriće pisac i scenarista Dušan Kovačević, dok će skulpturu beloglavog supa, rad direktora Zoološkog vrta, otkriti direktor internacionalne vajarske smotre „Mermer i zvuci” (manifestacije na kojoj je skulptura rađena) Miodrag Fišeković.

Kako je rekao, napravljena je i serija mozaika sa Fakultetom likovnih umetnosti.

„Ustanovili smo i novčanu nagradu, a na kraju svake godine žiri će ustanoviti i nagradu za animalističku umetnost (skulptura, slika...) i ona iznosi 1.000 evra”, kazao je Bojović.

Bojović je dodao da će od sutra cela teritorija beogradskog zoološkog vrta biti pokrivena bežičnom internet mrežom.

Beogradski zoološki vrt je osnovao 1936. godine tadašnji gradonačelnik Beograda Vlada Ilić. Svečano je otvoren na Petrovdan - 12. jula.

Životinje koje su prve došle u beogradski zoološki vrt bile su lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, majmuni, antilope i druge.

Beta

---------------------------------------------

 Beo Zoo vrt se do kraja godine širi na Donji grad

BEOGRAD – Zološki vrt u Beogradu, o čijem se izmeštanju i proširenju pričalo godinama unazad, biće do kraja godine proširen na Donji grad Beogradske tvrđave, izjavio je danas Tanjugu član Gradskog veća Dejan Mali.

Proširenje životinjskog carstava na Kalemegdanu postalo je naročito aktuelno, nakon što je Skupština grada prošle godine usvojila odluku o prenosu osnivačkih i upravljačkih prava nad tom institucijom sa države na grad.

Zološki vrt sigurno neće biti izmešten na periferiju, a trenutno je u toku izrada detaljnih urbanističkih planova za proširenje vrta, rekao je Mali, koji se nalazi na čelu radne grupe za Zološki vrt.

„Radovi na proširenju obavljaće se samo na površini, bez nekih dubljih iskopavanja koja bi mogla da oštete tragove istorije i kulturnih spomenika na Kalemegdanu”, istakao je Mali i dodao da je pored proširenja, planirano da se poboljšaju uslovi boravka životinja u Zoo vrtu.

Zološki vrt danas zauzima površinu od sedam hektara, na kojoj živi oko 2.000 životinja.

Tanjug

objavljeno: 12.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.