Beloruski helikopteri u Poljskoj: Hitna reakcija, vojska na nogama

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 07:34

Beloruski helikopteri u Poljskoj: Hitna reakcija, vojska na nogama

Poljska je poslala dodatne snage na svoju istočnu granicu.

Dodatne snage je poslala nakon što je optužila Belorusiju, najbližeg saveznika Rusije, da je narušila njen vazdušni prostor vojnim helikopterima.

Beloruska vojska je negirala bilo kakvo kršenje i optužila Poljsku, članicu NATO-a da je izmislila optužbe da bi opravdala gomilanje svojih trupa.

Beloruski lider Aleksandar Lukašenko je ranije ismevao Poljsku zbog prisustva Vagnerovih plaćenika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u blizini njihove zajedničke granice.

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je da šalje "dodatne snage i resurse, uključujući jurišne helikoptere".

Oni navode da su o kršenju granice obavestili NATO i da je beloruski predsednik pozvan da objasni incident.

Poljska vojska je prvobitno negirala da je došlo do kršenja granice.

Međutim, nakon dodatnih konsultacija, potvrdili su da se upad dogodio "na vrlo niskoj visini, teškoj za presretanje radarom".

Ministarstvo odbrane Belorusije je u Telegramu saopštilo da je Varšava promenila mišljenje o incidentu "nakon konsultacija sa svojim prekookeanskim gospodarima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.