Izvor: Nezavisne Novine, 15.Mar.2016, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belgijski premijer: Nastavlja se antiteroristička operacija u Briselu

BRISEL - Belgijska policija nastavlja operaciju u Briselu nakon što su četiri policajca, uključujući i jednu ženu, lakše ranjena tokom racije, izjavio je danas belgijski premijer Šarl Mišel.

Belgijski premijer nije objavio detalje operacije, koja je počela oko 14.00 časova i nije potvrdio pisanje lokalnih medija da je jedan osumnjičeni ubijen a da su dvojica na slobodi.

Drugi belgijski zvaničnici rekli su da su dva od četiri povrijeđena policajca, puštena >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << iz bolnice, te da se ne očekuje da će racija, koja je povezana sa islamističkim napadima prošle godine u Parizu, otkriti mnogo dokaza.

Jedan od zvaničnika istakao je da je prisustvo francuskih bezbjednosnih snaga tokom operacije u Briselu - slučajno.

“Osumnjičeni napadač ubijen u današnjoj antiterorističkoj operaciji belgijske i francuske policije u Briselu nije ključni organizator napada u Parizu prošle godine Salah Abdeslam”, saopštilo je ranije belgijsko državno tužilaštvo.

"Tokom pretrage kuće je pronađeno tijelo jednog čovjeka. Njegov identitet još nije utvrđen, ali kako god bilo, to nije Salah Abdeslam", izjavio je portparol tužilaštva Erik Van Der Sipt, a prenijela agencija AFP.

AFP navodi da jedan od glavnih osumnjičenih za napade islamista u Parizu prošlog novembra Salah Abdeslam nije bio meta današnje policijske akcije u Briselu, saopštila je francuska policija koja je pomagala belgijskoj u toj akciji.

"Meta operacije nije bio Salah Abdeslam. Ona je bila uperena protiv ljudi povezanih sa jednim ili nekoliko od 11 Belgijanaca koji su optuženi", kazao je ovoj agenciji izvor iz francuske policije.

Belgijske vlasti i dalje tragaju za Abdeslamom, glavnim osumnjičenim za napade u francuskoj prestonici 13. novembra, u kojima je ubijeno 130 ljudi, kao i za njegovim saradnikom Mohamedom Abrinijem iz briselskog kvarta Molenbek. Od novembra je uhapšeno i optuženo 11 ljudi, dok je osam još u pritvoru.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Uhapšene dve osumnjičene osobe posle pucnjave u Briselu?

Izvor: Studio B, 16.Mar.2016, 12:05

Privatna belgijska televizija VTM javila je danas da je policija uhapsila dve osumnjičene osobe koje su bile u bekstvu posle pucnjave u utorak u Briselu, a belgijski premijer Šarl Mišel sazvao je hitan sastanak belgijskog Saveta nacionalne bezbednosti...VTM tvrdi da su dve osumnjičene osobe pritvorene,...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.