Bela kuća zamolila Iran da oslobodi američke državljane

Izvor: Blic, 27.Nov.2013, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća zamolila Iran da oslobodi američke državljane

Bela kuća je u utorak apelovala na Teheran da oslobodi trojicu američkih državljana za koje SAD veruju da su prisilno zadržani u Iranu.

Bivši agent Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Levinson nestao je tokom poslovnog putovanja na iransko ostrvo Kiš u martu 2007. godine i američke vlasti veruju da je taj privatni detektiv, otac sedmoro dece, otet i da se nalazi u Iranu.

O njegovoj sudbini razgovarano je i tokom nedavnih pregovora sa Iranom o nuklearnom programu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << te zemlje.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je danas da je predsednik Barak Obama izričito pokrenuo i pitanje sudbine Levinsona, i još dvojice Amerikanaca, Saida Abedinija i Amira Hekmatija, u telefonskom razgovoru sa iranskim predsednikom Hasanom Ruhanijem, ove jeseni.

Abedini je po zanimanju pastor, dok je Hekmati bivši marinac, i obojica su u pritvoru u Iranu.

"Naš je stav da svi ovi Amerikanci treba da dobiju priliku da se vrate kući", rekao je Ernest novinarima.

"Američka vlada je sa poštovanjem zatražila od iranskog režima tokom ovog prazničnog perioda da razmotri da iz humanitarnih razloga oslobodi trojicu Amerikanaca, ili bar dvojicu za koju znamo da su u pritvoru, i da locira boravište trećeg, Levinsona", rekao je Ernest.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.