Bećirović: RS nikada nije bila država, nije ni danas država, niti će ikada biti država

Izvor: Blic, 22.Avg.2012, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bećirović: RS nikada nije bila država, nije ni danas država, niti će ikada biti država

Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu da "Republika Srpska nikada nije bila država, da ni danas to nije, i da to nikada neće biti". Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović

Bećirović je danas govorio o istupima predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića koji je prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nedavne podsete predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića Beogradu govorio o tom bosanskohercegovačkom entitetu kao državi, prenela je agencija Anadolija.

- Stavovi i ocene predsednika Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića nedopustivi su i neprihvatljivi. Ovo što je uradio gospodin Stefanović je veliki korak unazad - rekao je Bećirović.

On je podsetio da je uputio pismo Stefanoviću u kojem je naveo da se nijedna administrativno-teritorijalna jedinica u BiH ne može proglašavati državom. Od beogradskog kolege traži izvinjenje Bosni i Hercegovini.

- RS nikada nije bila država, nije ni danas država, niti će ikada biti država. Ovakvi stavovi zvaničnika Republike Srbije predstavljaju kršenje i Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH kao njegovog sastavnog dela - smatra Bećirović.

On je naglasio da ovakvi pokušaji da se unutrašnje administrativno-teritorijalne jedinice proglašavaju državom na račun države BiH podsećaju na devedesete kada su slični stavovi prouzrokovali neviđena stradanja i uništavanja na ovim prostorima. Takođe, dodao je da Stefanović, rizikuje ako i dalje nastavi govoriti da je Republika Srpska država.

- Na taj način dovodi do toga da zvaničnici u Vojvodini, Mađarskoj, na Sandžaku i u nekim drugim delovima Evrope i sveta počnu govoriti kako su Vojvodina i Sandžak države - uzvratio je jedan od čelnika bh. parlamentaraca.

Objasnio je da "suštinski problem nikada nije bio u Banja luci, već u Beogradu". Bećirović je pozvao medije, nevladine organizacije, verske zajednice, akademske klubove, stranke da podrže ideju izgradnje nove politike koja će braniti stavove države BiH.

Povezane vesti: Protestno pismo Stefanoviću zbog nazivanja RS državom Ban Ki-mun pozvao Balkan da se okrene budućnosti Muftija Muamer Zukorlić traži ličnu kartu Srebrenice Hrvatska: Džombić zloupotrebio rotaciona svetla na putu za Srbiju Jeremić sutra sa Dodikom u Banjaluci

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.