Banka humanog mleka i u Kragujevcu

Izvor: Mondo, 25.Sep.2014, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banka humanog mleka i u Kragujevcu

U Klinici za pedijatriju Kliničkog centra Kragujevac (KCK) je u okviru kampanje "Podržimo razvoj banaka humanog mleka" otvorena banka humanog mleka, treća u Srbiji.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Banka je opremljena najsavremenijom medicinskom opremom za obradu, kontrolu i čuvanje mleka.

Tako će i prevremeno rođeni mališani iz Šumadijskog, Pomoravskog, Raškog okruga i dela Zapadne Srbije, čije mame nisu u prilici da ih doje, moći da dobijaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mleko mama dobrovoljnih davalaca.

Banka humanog mleka ne pruža samo ishranu, već i terapiju koja podrazumeva prave medicinske pristupe, standarde i protokole koje ta klinika poštuje. Zato je Kragujevac

izabran kao jedan od četiri klinička centra, kao važan pedijatrijski centar koji mora da ima takvu vrstu ustanove, rekao je pomoćnik ministra zdravlja Predrag Sazdanović.

Zamenik direktora Klinike za pedijatriju KCK Zoran Igrutinović izrazio je uverenje da je otvaranjem nove banke humanog mleka pružena nova nada prevremeno rođenim

mališanima iz centralne Srbije i dodatno im obezbeđena najzdravija i najprirodnija ishrana - majčino mleko.

Prva srpska banka humanog mleka otvorena je na Institutu za

neonatologiju u Beogradu, a druga na  Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu.

Zahvaljujući edukativnim aktivnostima, svake godine u bankama humanog mleka prikupi se sve veća količina doniranog mleka, a Srbija je vodeća zemlja po količini doniranog humanog mleka u regionu.

Prošle godine je samo u Prvoj srpskoj banci humanog mleka u Beogradu od majki dobrovoljnih donora prikupljeno 5.250 litara.

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi oko 4.000 mališana.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.