Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2016, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banjalučki aerodrom bez voznog reda

Aero­drom Ba­nja­lu­ka je vje­ro­va­tno je­di­ni aero­drom u Evro­pi oko ko­jeg 70.000 lju­di go­diš­nje le­ti s aero­dro­ma uda­lje­nih 200 ki­lo­me­ta­ra umjes­to s onog ko­ji im je pred no­som za­to što taj nji­hov ne­ma do­vo­ljno li­ni­ja. Ba­nja­lu­čki aero­drom ima sve: i pis­tu, i odli­čan geo­graf­ski po­lo­žaj, i vri­je­me go­to­vo bez ma­gle, i in­te­res ve­li­kih evrop­skih kom­pa­ni­ja da uspos­ta­ve le­to­ve i mno­go >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << lju­di ko­ji pu­tu­ju.

Bu­kval­no iz prve ru­ke, iz us­ta di­re­kto­ra je­dne od naj­ve­ćih evrop­skih kom­pa­ni­ja sam čuo da ih ba­nja­lu­čki aero­drom za­ni­ma i da že­le s nje­ga da le­te, ako im se po­nu­de po­vo­ljni uslo­vi.

Sve, ka­žem, ima, osim, iz­gle­da, lju­di s vi­zi­jom za vaz­du­šni sao­bra­ćaj. Ne že­lim ni na ko­ga da upi­rem prstom i da tra­žim kriv­ca za ovu si­tu­aci­ju, ali ne mo­gu da se po­mi­rim sa či­nje­ni­com da smo iz Ba­nja­lu­ke us­pje­li otje­ra­ti sve one ko­ji su ima­li že­lju da po­ve­žu sje­ve­ro­za­pa­dnu BiH s Evro­pom i svi­je­tom.

Iz Ba­nja­lu­ke da­nas je­di­no le­ti "Air Srbi­ja" i to ne­re­do­vno, čes­to u lo­šim ter­mi­ni­ma, pa je te­ško na­ći po­vo­ljnu ko­ne­kci­ju. Ove go­di­ne sam če­ti­ri pu­ta mo­rao ili le­tje­ti s dru­gih aero­dro­ma ili ići auto­bu­som za­to što ni­je bi­lo mo­gu­će le­tje­ti iz Ba­nja­lu­ke. Re­ci­mo, u su­bo­tu sam se iz Be­ča do Ba­nja­lu­ke auto­bu­som klac­kao go­to­vo de­vet sa­ti za­to što avi­on­ske ko­ne­kci­je ka Ba­nja­lu­ci ni­je bi­lo. Os­ta­lih 70.000 lju­di vje­ro­va­tno bi mo­glo is­pri­ča­ti sli­čnu pri­ču o to­me za­što su go­di­na­ma pri­si­lje­ni da idu u Za­greb, Sa­ra­je­vo i, odne­da­vno, u Tu­zlu, za­to što iz svog gra­da ne mo­gu na­ći bi­lo ka­kvu ko­ne­kci­ju.

Pri­ča o ba­nja­lu­čkom aero­dro­mu ima i još je­dnu, mno­go su­štin­ski­ju i du­blju va­žnost. Sva­ki ja­vni slu­žbe­nik, po­li­ti­čar, mi­nis­tar ili na­mje­šte­nik mo­ra pre­uzi­ma­ti od­go­vor­nost za re­sor ko­ji vo­di ili po­sao za ko­ji je na­dle­žan. Ako ima re­zul­ta­ta, tre­ba da bude una­pre­đi­van, uva­ža­van i pos­tav­ljan na bo­lje i od­go­vor­ni­je po­zi­ci­je. Ako re­zul­ta­ta ne­ma, on­da bi svo­ju po­zi­ci­ju tre­balo da us­tu­pi ne­kom dru­gom. Bez ob­zi­ra na to o ko­me se ra­di. Ta­ko fun­kci­oni­še ra­zvi­je­ni svi­jet.

I to je je­di­na su­štin­ska ra­zli­ka izme­đu us­pje­šnih dru­šta­va i onih ko­ji se sa­mo vrte u is­tom sta­rom za­ča­ra­nom kru­gu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osude ispada predsjednice Hrvatske: Srdačan osmijeh ispod ustaške zastave

Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2016

BA­NJA­LU­KA, ZA­GREB, SA­RA­JE­VO - Sli­ku na ko­joj Ko­lin­da Gra­bar-Ki­ta­ro­vić, pred­sje­dni­ca Hrvat­ske, pri­li­kom po­sje­te Ka­na­di i ta­moš­njoj emi­gra­ci­ji po­zi­ra is­pred zas­ta­ve ko­ju su ko­ris­ti­li pri­pa­dni­ci us­ta­ških po­kre­ta...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Pu­tni­ci o mo­gu­ćem uki­da­nju že­lje­zni­čkog sao­bra­ća­ja: Voz je za nas ži­vot

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2016, 16:27

BA­NJA­LU­KA, DO­BOJ - Ako "Že­lje­zni­ce RS" sa svo­jih lo­ko­mo­ti­va ot­ka­če pu­tni­čke va­go­ne, kao što se na­jav­lju­je, svi mi ko­ji go­di­na­ma u nji­ma pu­tu­je­mo mo­ra­li bismo da za­bo­ra­vi­mo vo­zo­ve, pla­ća­mo sku­plje auto­bus­ke kar­te,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.