Izvor: Nezavisne Novine, 27.Nov.2016, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osude ispada predsjednice Hrvatske: Srdačan osmijeh ispod ustaške zastave

BA­NJA­LU­KA, ZA­GREB, SA­RA­JE­VO - Sli­ku na ko­joj Ko­lin­da Gra­bar-Ki­ta­ro­vić, pred­sje­dni­ca Hrvat­ske, pri­li­kom po­sje­te Ka­na­di i ta­moš­njoj emi­gra­ci­ji po­zi­ra is­pred zas­ta­ve ko­ju su ko­ris­ti­li pri­pa­dni­ci us­ta­ških po­kre­ta na­još­tri­je su osu­di­li po­li­ti­ča­ri iz BiH i Srbi­je, po­li­ti­ko­lo­zi, ana­li­ti­ča­ri i stra­ni me­di­ji. Na­ža­lost, je­di­ni ko­ji u sve­mu to­me ne vi­de >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ni­ka­kav pro­blem su na­dle­žni u Hrvat­skoj.

Da­mir Be­ći­ro­vić, po­sla­nik DF-a u Pred­sta­vni­čkom do­mu BiH, ka­zao je ka­ko mu je žao ako u Hrvat­skoj ne vi­de ni­šta spor­no u ovom pos­tup­ku, ali da se vrlo do­bro zna šta se sve de­ša­va­lo pod tom zas­ta­vom.

"To je po­tez iz ko­jeg se mo­gu izvu­ći prav­ci u po­li­ti­ci i odre­đe­ne pre­ten­zi­je, na­dam se sa­mo da to ni­je slu­žbe­na po­li­ti­ka Za­gre­ba", ka­zao je Be­ći­ro­vić.

Du­šan­ka Maj­kić, bh. par­la­men­tar­ka (SNSD), re­kla je ka­ko je ovaj ispad još je­dan znak da stan­dar­di ko­je za­hti­je­va EU ne va­že za sve je­dna­ko.

"Po­dje­dna­ko je ve­li­ka stvar i to što ni­ko iz EU, vje­ro­va­tno za­uzet svo­jim pro­ble­mi­ma, ni­je, a mo­gu­će i da ne­će odre­ago­va­ti", ka­za­la je ona.

Srđan Ke­sa­ra, po­li­to­log, je is­ta­kao ka­ko fo­to­gra­fi­ja pred­sje­dni­ce Hrvat­ske s us­ta­škom zas­ta­vom i sa­op­šte­nje iz nje­nog ka­bi­ne­ta da tu ni­je ni­šta spor­no pred­stav­lja­ju je­dan od do­ka­za da ta čla­ni­ca EU ni­je iz­vrši­la de­us­ta­ši­za­ci­ju.

Rea­kci­ja je sti­gla i iz Srbi­je, gdje je Ale­ksan­dar Vu­lin, mi­nis­tar ra­da Srbi­je, re­kao ka­ko je ne­spor­no da je hrvat­ska pred­sje­dni­ca na­klo­nje­na us­taš­tvu.

"Ona je prva ko­ja je oti­šla u Blaj­burg i pos­ta­vi­la ve­nac na grob stre­lja­nim us­ta­ša­ma. To ni Fra­njo Tu­đman ni­je ura­dio", re­kao je Vu­lin.

Pos­tu­pak Ki­ta­ro­vi­će­ve pro­pra­ti­li su i inos­tra­ni me­di­ji pa je ta­ko je­dna od naj­po­zna­ti­jih svjet­skih agen­ci­ja AFP na­pra­vi­la tek­st o ne­mi­lom do­ga­đa­ju. U član­ku se, izme­đu os­ta­log, na­vo­di ka­ko je us­ta­ški re­žim po­bio na sto­ti­ne hi­lja­da an­ti­fa­šis­ta, Srba, Je­vre­ja i Ro­ma.

"Po­zi­vam na­dle­žne da od Evrop­ske ko­mi­si­je za­tra­že osu­du sli­ka­nja s us­ta­škim sim­bo­lom, ovo je ra­zlog za prei­spi­ti­va­nje odno­sa sa zva­ni­čnim Za­gre­bom", na­veo je Mio­drag Lin­ta, pred­sje­dnik Sa­ve­za Srba iz re­gi­ona.

Sa­vo Štrbac, di­re­ktor Do­ku­men­ta­ci­ono-in­for­ma­ci­onog cen­tra "Ve­ri­tas", ka­že da su Hrva­ti an­ti­fa­šis­ti sa­mo za me­đu­na­ro­dne po­tre­be.

"Hrva­ti su pra­kti­čni, ka­da su me­đu svo­jim ise­lje­ni­ci­ma na nji­ho­vom su ni­vou, a an­ti­fa­šis­ti su ka­da je to za me­đu­na­ro­dne po­tre­be", re­kao je Štrbac.

Fo­to­gra­fi­ju s Ki­ta­ro­vi­će­vom, is­pred ko­je je pos­tav­ljen hrvat­ski bar­jak s prvim bi­je­lim po­ljem u ša­ho­vni­ci, obja­vio je Ti­ho­mir Ja­nji­ček, uni­ver­zi­tet­ski pro­fe­sor u To­ron­tu, ko­ji na­vo­di da je zas­ta­vu pos­ta­vio uz nje­nu do­zvo­lu. Ja­nji­ček se u obra­ća­nju ja­vnos­ti za­hva­lio Ki­ta­ro­vi­će­voj na "is­kre­nom hrvat­stvu". Da stvar bu­de go­ra, iz Ka­bi­ne­ta hrvat­ske pred­sje­dni­ce sa­op­šti­li su da u fo­to­gra­fi­ji ne vi­de ni­šta spor­no.

Po­jaš­nje­nja ra­di, kod hrvat­skog grba, u žar­go­nu ša­ho­vni­ce, gor­nje prvo po­lje s li­je­ve stra­ne ka­da ga ko­ris­te us­ta­še i ra­zne emi­gran­tske or­ga­ni­za­ci­je je bi­je­lo, dok je kod hrvat­skih an­ti­fa­šis­ta, ra­znih gra­đan­skih i kul­tur­nih or­ga­ni­za­ci­ja to po­lje crve­no.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Poslanici godinama bez kazne odlaze usred zasjedanja

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Nov.2016, 12:51

SA­RA­JE­VO - Na po­čet­ku sje­dni­ca Par­la­men­ta FBiH evi­den­ti­ra se oprav­da­no od­sus­tvo u pro­sje­ku do tri po­sla­ni­ka, ali se na gla­sa­nju već o prvoj ta­čki dne­vnog re­da vi­di da ih ne­ma ne­ka­da i po 20, i to os­ta­je ne­kaž­nje­no, is­ti­ču...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.