Bande džihadista nas napale hemijskim oružjem

Izvor: B92, 16.Apr.2017, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bande džihadista nas napale hemijskim oružjem"

Islamska država koristila je hemijsko oružje protiv iračkih snaga koje su trenutno uključene u operaciju da ponovo zauzmu grad Mosul.

Tom prilikom su neki od pripadnika tih snaga povređeni, saopštila je danas iračka vojska.

ID je periodično napadala koristeći hemijsko oružje, ali uz minimalne gubitke iračke vojske, dok su meci i bombe ekstremista bili mnogo smrtonosniji, navodi AFP.

"Terorističke bande Daeša (ID) pokušale su da blokiraju naš >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << napredak koristeći municiju punjenom otrovnim hemijskim materijalom, ali učinak je bio ograničen", saopštio je Komandni centar za zajedničke operacije Iraka.

U napadu koji se dogodio u subotu nije bilo žrtava, ali je prouzrokovao "ograničene povrede" među osobljem, saopštila je vojna komanda.

U saopštenju se navodi da su snage koje su napadnute deo velike operacije koja za cilj ima da ponovo osvoji grad Mosul, ali se ne navodi da li je se napad dogodio u ili izvan grada.

Iračke snage bore se da zauzmu zapadni deo Mosula, nakon što je ranije ove godine osvojen istočni deo.

Ekstremistička grupa ID zauzela je velika područja zapadno i severno od prestonice Iraka, Bagdada 2014. godine, ali su iračke snage uz pomoć vazdušnih napada SAD preuzele mnoge od izgubljenih teritorija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.