Banatski paori: Zakon o podsticaju ne donosi stabilnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2012, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banatski paori: Zakon o podsticaju ne donosi stabilnost

NOVI SAD -

Banatska asocijacija poljoprivrednika "Banatski paori" ocenila je da predloženi zakon o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju "ne donosi stabilnost i predvidivost u poljoprivredi".

Portparol asocijacije Miroslav Grubanov rekao je agenciji Beta da iz predloga zakona treba brisati član koji omogućava dodelu podsticaja i za parcele veće od 100 hektara, jer poljoprivrednici smatraju da treba podsticati samo manje parcele.

Grubanov je rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je stav asocijacije i da treba potpuno izbrisati član 16 predloga zakona, jer ako se podsticaji daju samo po hektaru, onda neće biti propisano za koju vrstu biljne proizvodnje će se koliko davati, što je "besmisleno".

"Mišljenja smo da ukupne subvencije treba da iznose minimum 200 evra u dinarskoj protivvrednosti, odnosno da pravna lica i preduzetnici ne mogu biti korisnici podsticaja, subvencija i regresa", kazao je Grubanov.

Prema njegovom mišljenju, treba naći načina da se subvencionišu autohtone rase i autohtona biljna proizvodnja, odnosno da u delu zakona koji se odnosi na ruralni razvoj treba kao korisnike izbaciti pravna lica i preduzetnike, a dodati nerazvijene opštine, devastirana područja i pogranične oblasti.

"Ovim zakonom ministar dobija velika diskreciona prava, jer čak na 14 mesta piše da on propisuje ili naknadno donosi, što nije dobro i samo govori da je zakon nedorečen jer mu trebaju naknadna ministrova tumačenja i odluke", rekao je Gubanov i ocenio da to dovodi u neizvesnost budući izgled zakona, koji se može tumačiti svake godine drugačije".

Skrenuo je pažnju i da se na više mesta u zakonu pojam poljoprivrednik tumači na različit način i da zbog toga treba da stoji da je poljoprivrednik, nosilac ili član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva koje se bavi poljoprivredom i iznosi svoj proizvod na tržište radi prodaje".

"Smatramo da bi trebalo produžiti i rok za javnu raspravu o Predlogu zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju do 15. decembra 2012. godine", rekao je Grubanpov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.