Ban Kimun razmatra kandidaturu za predsednika Južne Koreje

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Kimun razmatra kandidaturu za predsednika Južne Koreje

Odlazeći generalni sekretar UN Ban Kimun ostavio je otvorenu mogućnost kandidovanja za predsednik Južne Koreje.
Ban je to izjavio na poslednjoj konferenciji za medije koju je održao u UN, upitan o svojoj političkoj budućnosti, prenosi AFP.

"Ja sam i dalje generalni sekretar. Imam još 15 dana (na funkciji)", rekao je Ban.
Dodao je da nakon toga planira da ode u Južnu Koreju.
"Ozbiljno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ću razmotriti šta bi najbolje mogao da učinim za svoju zemlju", rekao je Ban, uz ocenu da je Južna Koreja "u metežu".
AFP navodi da je ova Banova izjava stigla nakon nekoliko dana protesta kojima se traži brzo i trajno uklanjanje sa vlasti južnokorejske predsednice Park Geun Hje čiji je opoziv 9. decembra izglasao nacionalni parlament.
Pristalice predsednice okupile su se danas u Seulu kako bi podržale njen reizbor, dok su se protivnici takođe okupili zahtevajući da momentalno podnese ostavku zbog umešanosti u korupcijski skandal, prenosi Rojters.
Pristalice Parkove, prvi su počeli da se okupljaju, ali njeni protivnici već osam vikenda okupiraju centralne ulice južnokorejske prestonice, a mnogi od njih su ljuti jer advokati predsednice tvrde da opoziv predsednice nema pravnu osnovu.
Advokati Parkove su u svom prvom komentaru od glasanja o opozivu naveli su da bi predlog trebalo da poništi Ustavni sud, koji ima 180 dana da ga razmotri.
Opoziv Parkove zatražila je 9. decembra opozicija u parlamentu, zbog istrage protiv njene prijateljice i savetnice Coi Sun Sil, čime je zvanično počela procedura njenog smenjivanja sa funkcije.
Zbog zahteva za opoziv, njena predsednička moć je suspendovana, čime je postala prvi južnokorejski lider zbačen sa funkcije.
Protesti se održavaju u blizini Ustavnog suda, nekoliko blokova dalje od predsedničke "Plave kuće".
Protesti, na kojima je okupljeno nekoliko stotina hiljada ljudi, uglavnom su mirni, a demonstranti pevaju i drže svečane govore, pomešane sa ljutitim zahtevima da podnese ostavku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.