Bajden zadovoljan; Amerika se vratila, spremna da vodi svet

Izvor: B92, 24.Nov.2020, 21:20

Bajden zadovoljan; "Amerika se vratila, spremna da vodi svet"

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je zadovoljan jer je njegovoj administraciji dozvoljeno da počne prenos vlasti u procesu formiranja nove vlade.

Bajden se obratio javnosti danas u Vilmingtonu, u državi Delaver.

"Trancizija vlasti će omogućiti mom timu da se pripremi za izazove koji su pred nama, u procesu prebacivanja vlasti sa Trampove administracije na moju", rekao je Bajden.

Bajdenu je državna agencija za opšte poslove potvrdila da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pobednik izbora u SAD, što omogućuje njegovom timu pristup federalnim službama i ministarstvu pravde, kako bi se otklonile eventualne bezbednosne pretnje.

SAD su "spremne da vode svet", izjavio je danas u Vilmingtonu novoizabrani američki predsednik Džozef Bajden predstavljajući diplomatski i tim za nacionalnu bezbednost svoje buduće vlade.

"To je tim koji odražava činjenicu da se Amerika vratila, spremna da vodi svet a ne da se iz njega povlači", rekao je Bajden nagoveštavajući zaokret u spoljnoj politici.

Novoizabrani predsednik je ponovio svoju odlučnost u borvi protiv klimatskih promena predstavljajući svog budućeg specijalnog izlasnika za to pitanje Džona Kerija (John Kerry).

"Želim da budem jasan. Ni sekunde nisam potcenio poteškoće u ispunjavanju svojih smelih obaveza prema borbi protiv klimatskih promena. Ali istovremeno, niko ni sekundu ne sme da potceni ni moju odlučnost da to učinim", rekao je Bajden.

Keri je pozvao međunarodnu zajednicu da bude ambicioznija u borbi protiv klimatskih promena, koji je inače jedan od Bajdenovih prioriteta-

Budući šef diplomatije Entoni Blinken (Antony) izjavio je na istom skupu da će se zalagati za međunarodnu saradnju u rešavanju svetskih problema.

"Ne možemo sami da rešimo svetske probleme, moramo da radimo sa drugim zemljama", rekao je diplomata kojeg je imenovao Bajden, i istakao potrebu za "saradnjom" i "partnerstvom" sa stranim zemljama.

Obratila se i buduća američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) koja je rekla da se u SAD vratio multilateralizam.

"Želim da kažem da se Amerika vratila, da se multilateralizam vratio i da se vratila diplomatija", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.