Bajden se obratio na godišnjicu napada; pričao o prijatelju VIDEO

Izvor: B92, 11.Sep.2021, 09:44

Bajden se obratio na godišnjicu napada; pričao o prijatelju VIDEO

Vašington -- Američki predsednik Džo Bajden pozvao je na nacionalno jedinstvo uoči 20. godišnjice terorističkih napada 11. septembra u SAD.

Bajden je to nazvao najvećom snagom Amerike u suočavanju sa nedaćama.

U videu u Beloj kući (takođe postavljenom na Tviteru), Bajden je odao počast sećanjima na poginule u napadima i hiljadama povređenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su rizikovali ili dali svoje živote tokom spasilačkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << misija i dug put do oporavka.

"I ovog 11. septembra, kao i svakog 11. septembra, sećam se svog prijatelja Dejvisa, odrastao sam s njim u Delavareu. Na današnji dan pre 20 godina, on i njegova porodica upravo su proslavili prvu godišnjicu bez najmlađeg od svoja tri sina, Tedija. Poginuo je u nesreći, imao je 15 godina. Njegov stariji sin, Davis Jr., bio je tek šesti dan na novom poslu, na 104. spratu južnog tornja", rekao je Bajden.

"Dejvis je otišao na mesto napada da traži svog sina", kaže Bajden i dodaje da je tražio dok je još bilo nade.

"Nekoliko dana kasnije razgovarao sam sa Dejvisom. Bio sam na putu, trebalo je da izvestim studente o svetu koji nas čeka. Rekao mi je da kažem ljudima, citiram: Ne bojte se. Rekao mi je da im kažem da se ne plaše", rekao je Bajden.

Takođe je napomenuo da su "mračnije sile ljudske prirode - strah i bes, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vernim sledbenicima miroljubive religije" poremetile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

"Po mom mišljenju, ovo je centralna lekcija 11. septembra, da kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega što nas čini ljudima i u borbi za dušu Amerike, jedinstvo je naša najveća snaga", rekao je Bajden i dodao da "jedinstvo ne znači da moramo verovati u istu stvar. Moramo imati fundamentalno poštovanje i veru jedni u druge, i u ovaj narod".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

OBELEŽAVANJE 20 GODINA OD TERORISTIČKOG NAPADA Bajden pozvao na jedinstvo VIDEO

Izvor: Kurir, 11.Sep.2021

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je u petak na nacionalno jedinstvo uoči obeležavanja 20. godišnjice od terorističkog napada 11. septembra u SAD-u, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.