Bagerista iskopao avionsku bombu

Izvor: Politika, 04.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bagerista iskopao avionsku bombu

Zoran Ristić, kopajući nedaleko od dečjeg sela, zakačio upaljač granate od 100 kilograma, ali nije primetio da je reč o bombi dok je nije izvadio...

Kraljevo – Mnogo sreće imao je Zoran Ristić, bagerista koji je kopajući temelj za zgradu u prigradskom naselju Beranovac kod Kraljeva – iskopao neeksplodiranu avionsku bombu zaostalu iz Drugog svetskog rata. Grozna je i pomisao šta se sve moglo desiti da bomba i ovog puta nije "oćutala", jer je gradilište, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kome se podižu zgrade iz humanitarnog programa, bilo puno radnika a samo preko puta, na nepunih stotinak metara, nalazi se i dečje selo u kome su smešteni mališani bez roditeljskog staranja.

Iskusni bagerista Ristić ispričao nam je da ovaj posao radi oko dvadeset godina i ništa slično nije doživeo kao pre tri dana kada je od preduzeća "Deming" pozvan da iskopa temelj za stambenu zgradu.– Kopao sam – dodaje Ristić – sve dok u jednom momentu nisam osetio da je kašika bagera zakačila neki oveći metalni predmet. Pogledao sam, i u prvom trenutku pomislio da je u pitanju neka metalna cev pobodena u zemlju. Zato sam sa radom nastavio i taj predmet iskopao a onda tek shvatio da je u pitanju granata. Odmah smo pozvali miliciju koja je ovo mesto obezbedila a mi posao nastavili na drugoj lokaciji.

Pošto se bomba iz aviona u zemlju zarila uspravno i tako tu stajala decenijama, kašika bagera je zahvatila, odozdo, baš u delu upaljača i na njemu ostavila udubljenje...– Taman posla da se upaljač aktivirao – objašnjava nam Đorđe Leković, rukovodilac Opštinskog štaba civilne zaštite u Kraljevu. U pitanju je avionska bomba jake razorne moći, težine oko stotinu kilograma a dugačka je 1,2 metra. Tu smo postavili stražara i odmah preduzeli mere da se što pre ukloni i uništi.

Bomba će biti prebačena na vojni poligon u Nikince, gde će se pod nadzorom stručnjaka uništiti.

M. Dugalić

[objavljeno: 04.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.