Badnji dan po novom kalendaru

Izvor: Studio B, 24.Dec.2013, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Badnji dan po novom kalendaru

Rimokatolička crkva i hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju Badnji dan. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće u 22 sata misu u crkvi Svetog Petra.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlajemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrisćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.

 

Čestitka za Božić svima koji ga proslavljaju po gregorijanskom kalendaru

U ime Privremenog organa grada Beograda, predsednik Siniša Mali uputio je čestitku svim Beograđanima koji ga proslavljaju po gregorijanskom kalendaru.

- Svim vernicima koji slave po gregorijanskom kalendaru čestitamo Božić, sa željom da ga provedu sa porodicom i bližnjima u međusobnom poštovanju i toleranciji. Nastavićemo da gradimo društvo u kome će biti mesta za svakoga, gde će se poštovati komšije, a pomoć dobiti svako ko je u nevolji - piše u čestitki.

 

Predsednik i predstavnici partija čestitali Božić 

 

Vernicima u Srbiji koji proslavljaju Božić po gregorijanskom kalendaru danas su praznik čestitali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, članovi Vlade i predsednici političkih partija.

"Svim građanima Srbije koji po gregorijanskom kalendaru slave rođenje gospoda Isusa Hrista, želim da u zdravlju i radosti proslave blagdane sa svojim bližnjim i da svoje molitve posvete porodici, prijateljima i dobrobiti svih građana naše zajedničke domovine Srbije", naveo je Nikolić u čestitki.

Ministar pravde Nikola Selaković je katoličkim vernicima poželeo da im Božić donese novu snagu za izazove u 2014. godini. "Neka vam ovaj praznik donese novu energiju i snagu za izazove koji nas očekuju u 2014. godini", rekao je on i dodao da svi zajedno moramo da težimo boljoj budućnosti u kojoj ćemo pojedinačnim, ali i zajedničkim uspesima, uz duh razumevanja i podrške, dati doprinos napretku zemlje.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas poželeo je vernicima da praznik provedu u zdravlju, miru i sreći. "Neka nas on podseti da zajednički gradimo i negujemo nacionalnu, religijsku i kulturnu raznolikost i međusobnu toleranciju, da pomognemo svima koji su u nevolji i obradujemo se svačijem uspehu", rekao je u svojoj čestitki Đilas.

Lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica poželeo je svim vernicima da božićne praznike provedu u miru, radosti i istinskom blagostanju. "Poruka mira i dobre volje koju nam donosi Božić predstavlja duh međusobnog razumevanja i uzajamnog poštovanja svih građana naše države", naveo je Koštunica u čestitki.

Božić građanima koji ga slave po gregorijanskom kalendaru čestitali su danas i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, zamenik Reis-ul-uleme Islamske zajednice, srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i ministar za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.