Gregorijanski Badnji dan

Izvor: RTS, 24.Dec.2013, 08:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gregorijanski Badnji dan

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Badnji dan.

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Badnji dan.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodiće u 22 časova misu u crkvi Svetog Petra, dok će na sam dan Božića predvoditi misu u Smederevu, a zatim i u crkvi Krista Kralja u Beogradu.

Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, dok Srpska i Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora taj praznik proslavljaju prema Julijanskom kalendaru, 13 dana kasnije.

Prema jevanđeoskom predanju, Isus Hristos je rođen 25. decembra u Vitlajemu pa se, uz razlike u kalendarima, taj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva poštuje u celom hrišćanskom svetu.

U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Vernici u katoličkim i drugim crkvama zapadnog obreda na Božić se klanjaju jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Katolički vernici slave Badnji dan

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Dec.2013

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju danas Badnji dan. Božić, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. Prema...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Badnji dan po Gregorijanskom kalendaru

Izvor: RTV Pink, 24.Dec.2013

. . . Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju sutra Badnji dan.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.