BUKVALNO SU SATI U PITANJU Postupak za sertifikovanje kineske vakcine je pri kraju

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jan.2021, 19:57

"BUKVALNO SU SATI U PITANJU" Postupak za sertifikovanje kineske vakcine je pri kraju

Zelić kaže da je prijavljeno oko 12 neželjenih reakcija i to bol na mestu primene, blagi otok, malaksalost, glavobolja

Agencija za lekove je pri kraju postupka za sertifikovanje kineske vakcine Sinofarm, sati su u pitanju, a uporedo se završavaju i postupci za nove količine i nove serije Fajzerove i "Sputnjih Ve" vakcine, kaže Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).

- Bukvalno su sada sati u pitanju. Pri kraju smo postupka za Sinofarm, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali se paralelno završavaju postupci i za druge vakcine - rekao je Zelić.

Na pitanje novinara da li to znači da će kineska vakcina biti odobrena do kraja dana i od sutra biti spremna za upotrebu Zelić je rekao da se nada da će biti tako.

- Žurimo da završimo posao što pre, ali se trudimo da ispoštujemo tri ključna parametra - kvalitet, efikanost i bezbednost - kaže on.

Napominje da je trenutno devet vakcina u svetu registrovano, a samo dve zemlje osim Srbije imaju tri vakcine, to su Argentina i Velika Britanija.

Srbija, kaže, ima prednost što su te vakcine sa tri različite teritorije.

Navodi da pacijenti koji imaju teška oboljenja mogu da prime vakcinu, kao i oni koji imaju alergiju na neki od sastojaka vakcine.

- Čak ni alergija na penicilin nije kontraindikacija ako neko nema alergiju na druge lekove i antibiotike. Najniža granica da neko dobije vakcinu je 16 godina kod Fajzerove vakcine, kod Sinofarma i Sputnjika V 18 godina - naveo je on.

U Srbiji je do sada vakcinisano više od 20.000 građana, a .

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.