BRNABIĆ NAKON SASTANKA: Srbija povukla odluku o recipročnoj meri proterivanja crnogorskog ambasadora

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2020, 19:26

BRNABIĆ NAKON SASTANKA: Srbija povukla odluku o recipročnoj meri proterivanja crnogorskog ambasadora

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije Anom Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastali su se u 18 časova kako bi u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Tema sastanka su bila dešavanja u odnosima sa Crnom Gorom, te postoji želja da se spuste tenzije.

- Predsednik Srbije nas je pozvao na razgovor da se konsultujemo oko ove odluke. Predsednik je podržava i razume, Srbija je reagovala potpuno normalno i primerno, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u skladu sa Bečkom konvencijom. Predsednik nam je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji, kao i naše prijateljstvo sa Crnom Gorom - izjavila je Brnabić.

Srbija povukla odluku o proterivanju crnogorskog ambasadora! 

- Prvi razlog za ovu odluku je regionalna stabilnost i prijateljstvo i partnerstvo sa Crnom Gorom, a drugi važan razlog je to što su čak 30% stanovnika Crne Gore Srbi - rekla je Brnabić.

Premijerka je izjavila da joj je žao zbog revizije istorije koja je u toku u Crnoj Gori, a pre svega u pogledu toga da se Srbija, kao najveća žrtva Prvog svetskog rata, predstavlja kao okupator.

- Srbija je saglasna sa izjavom ambasadora Božovića zbog koje je proteran, kao i 50 odsto građana Crne Gore. Ova izjava, u kojoj on nekoliko puta poziva na bratstvo i pomirenje, ne može da bude osnov za proterivanje - izjavila je premijrka.

- Vlada Srbije je ovu odluku donela na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a posle konsultacija sa Srbima iz Crne Gore - navela je Ana Brnabić.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.Potom, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je postupilo na recipročan način, pa je ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević takođe proglašen personom non grata.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom.

Viši saradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber izjavio je da ne očekuje da će spor Srbije i Crne Gore posle proglašavanja ambasadora Srbije za nepoželjnu osobu imati značajnije posledice po odnose dve zemlje i ocenio da će nova crnogorska vlada brzo poništiti tu odluku.

Veber za Glas Amerike tvrdi da je odlazeća crnogorska vlada imala argumente za proglašavanje ambasadora Srbije u Podgorici za nepoželjnu osobu, ali ocenjuje da, sa druge strane, takav postupak u trenutku promene vlasti očigledno cilja na to da se podriva rad nove vlade.

Veber smatra da je reč o bilateralnom sukobu konfliktnih gledišta na istoriju Crne Gore i o pitanju nezavisnosti, koje je u isto vreme i unutrašnji konflikt u Crnoj Gori, ali tvrdi i da je reč o određenom mešanju zvanične Srbije u unutrašnju politiku u Crnoj Gori i u nedavne izbore.

Veber ocenjuje da će odnosi aktuelnih vlasti u Srbiji i novih crnogorskih vlasti delovati skladnije, ali da će zapravo biti ambivalentni i komplikovani.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.