Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2021, 09:37

BORBA ZA BEZBEDNIJE NAMIRNICE U SRBIJI: Superlaboratorija u Novom Sadu otkriva GMO u hrani

I kontrole pesticida u hrani i proizvodima od voća i povrća biće ubuduće i bolje i mnogo više rađene

Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, uz finansijsku podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, nabavio je savremenu opremu pomoću koje će umnogome unaprediti analize, odnosno kontrole kvaliteta i bezbednosti hrane.

Ta referentna naučnoistraživačka ustanova pri Novosadskom univerzitetu dobila je ranije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opremu za utvrđivanje prisustva genetski modifikovanih organizama (GMO) u hrani ili sirovinama od koje se ona pravi i ta nova laboratorija, u koju je uloženo 16 miliona dinara, ovih dana je nakon nešto dužeg postupka sertifikovanja proradila punim kapacitetom.

- Stalnim ulaganjem u nabavku nove opreme želimo da nauka uvek bude u funkciji kvaliteta života građana, pre svega kada je reč o zdravstveno bezbednoj hrani - izjavio je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević prilikom jučerašnje posete Institutu.

Analize prisustva pesticida ili GMO u hrani od Instituta traže različiti korisnici njihovih usluga.

 - Obraćaju nam se tim povodom različiti proizvođači i snabdevači hranom, od velikih kompanija do onih manjih - kaže dr Nebojša Ilić.

U tom pogledu, kako je dodao, resorni sekretarijat će investirati ukupno 34 miliona dinara za opremanje najsavremenije laboratorije specijalizovane za analizu prisustva u hrani pesticida i drugih štetnih materija koje su takođe opasne za zdravlje ljudi i životinja.

Za nabavku tečnog i gasnog hromatografa sa masenim detektorom i ostale prateće opreme su krajem minule godine uložena 22 miliona dinara, a ostatak iznosa će biti uplaćen u prvom kvartalu, pa se realizacija te investicije očekuje do kraja juna meseca. Nebojša Ilić, v. d. direktora Instituta, naglasio je da će kontrole pesticida u hrani i proizvodima od voća i povrća biti u toj instituciji ubuduće bolje i da će biti mnogo više rađene, čime će naša hrana biti bezbednija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.