BLOKIRAĆEMO SNADBEVANJE HRANOM Poljoprivrednici u Nemačkoj uputili nikad oštriju PRETNJU, bes ključa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jan.2024, 21:04

"BLOKIRAĆEMO SNADBEVANJE HRANOM" Poljoprivrednici u Nemačkoj uputili nikad oštriju PRETNJU, bes ključa!

Raste bes poljoprivrednika u Nemačkoj.

Bavarsko udruženje farmera preti da će blokirati snabdevanje hranom u Nemačkoj i ostaviti rafove supermarketa prazne, ukoliko vlada ne ispuni zahteve protesta poljoprivrednika i ne povuče subvenciju za poljoprivredni dizel.

- Do sada smo se uzdržavali od blokiranja infrastrukture, kao što je snabdevanje hranom. Ali ne dozvoljavamo samo da nas izvuku iz džepova za višemesečni prihod. Prekinućemo naše aktivnosti tek kada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se povuku obe mere - porez na vozila i ukidanje subvencija za dizel u poljoprivredi - rekao je predsednik udruženja "Ginter Felsner" za "Augsburger algemajne". Prema pisanju tamošnjih medija, takozvana "Semafor" koalicija (koja čini koalicionu vladu Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), Slobodne demokratske partije (FDP) i Zelenih) želi da bar delimično poništi planirana smanjenja subvencija za poljoprivrednike.

Shodno tome, kako je savezna vlada saopštila u četvrtak, ne treba da dođe do ukidanja oslobađanja od poreza na vozila za poljoprivredu. Ukidanje poreskih subvencija za poljoprivredni dizel neće biti sprovedeno u jednom koraku, što je nedovoljno za farmere.

- Sa jedne strane, protesti su jasno pokazali da je poljoprivreda zabrinuta i da su mnogi farmeri nemirni. Sa druge strane, takođe su jasno stavili do znanja da poljoprivreda i predstavnici njenih udruženja imaju vrlo malo toga da ponude u smislu konstruktivnih rešenja, osim najmanjeg zajedničkog imenioca 'biti protiv toga' - rekao je poljoprivredni ekonomista Alfons Balman za "Bild".

Ministar finansija Kristijan Lindner (45) najavio je da će se u ponedeljak suočiti sa protestima farmera i održati govor ispred Brandenburške kapije. Kancelar Olaf Šolc se samo u prolazu obratio protestima na konferenciji za štampu "Dojče Ban" u četvrtak.

- Živimo u turbulentnim vremenima, to smo malo čuli, a i to je deo demokratije, da iznesete svoje mišljenje - kratko je izjavio Šolc.

Pre samo nedelju dana, više od stotinu farmera blokiralo je kej u Šlucselu (Severna Frizija) da bi presrelo federalnog ministra ekonomije Roberta Habeka (54). Demonstranti su čak pokušali da uđu na jedan trajekt nakon što je pristao.

Srbija Danas/Večernje Novosti

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.