BLIŽI SE KRAJ BORE PROTIV KORONE ZA SVE! Fajzerova vakcina ODOBRENA i za decu stariju od 12 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2021, 07:42

BLIŽI SE KRAJ BORE PROTIV KORONE ZA SVE! Fajzerova vakcina ODOBRENA i za decu stariju od 12 godina

Kompanija je krajem marta saopštila da je kliničko ispitivanje koje je obuhvatilo 2.260 dece starosti 12 do 15 godina pokazalo da je efikasnost vakcine 100 odsto i da se dobro podnosi.

Američka administracija za hranu i lekove proširila je odobrenje za hitnu upotrebu za Fajzerovu vakcinu tako da uključuje decu uzrasta od 12 do 15 godina.

Ovo je prva vakcina protiv korone u Sjedinjenim Državama odobrena za upotrebu kod mlađih tinejdžera i adolescenata. Vakcina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je prethodno bila odobrena za ljude starije od 16 godina, piše Si-En-En.

Da bi podržao proširenu upotrebu, FDA je pregledala podatke koje je dostavio Fajzer.

Nezavisni FDA-in savetodavni odbor za vakcine i srodne biološke proizvode nije se sastao da glasa o tome da li preporučiti proširenje na decu od 12 do 15 godina, ali savetodavni komitet za prakse imunizacije američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti treba da se sastane u sredu kako bi savetovao da li da preporuči upotrebu vakcine u ovoj starosnoj grupi.

Očekuje se da će vakcinacije za decu od 12 do 15 godina početi tek nakon te preporuke.

Fajzer je prošle nedelje rekao da očekuje da će u septembru predati na hitno odobrenje i vakcinu za decu uzrasta od 2 do 11 godina.

Studija bezbednosti i efikasnosti vakcine kod dece uzrasta od 6 meseci do 11 godina je u toku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.