BIZARNI DETALJI O PROPALIM VAKCINAMA U PRIJEDORU: Nezabeležen skandal potresa Srpsku u kojoj je nestašica cepiva

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021, 13:06

BIZARNI DETALJI O PROPALIM VAKCINAMA U PRIJEDORU: Nezabeležen skandal potresa Srpsku u kojoj je nestašica cepiva

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske obezbedili hladnjak za "hladni lanac" vakcina, Dom zdravlja Prijedor ih držao u obično zamrzivaču

Dom zdravlja Prijedor, nažalost, vakcine protiv virusa korona nije čuvao u hladnjaku koji su im obezbedili Institut za javno zdravstvo i Vlada RS, već u zamrzivaču koji su obezbedili kroz svoja sredstva.

Rekao je ovo  Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, komentarišući propadanje 1.300 vakcina >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Domu zdravlja Prijedor jer je došlo do nestanka struje i prekida hladnog lanca.

- Samim tim nama su potrebne dodatne informacije da vidimo šta se tačno desilo i na koji način - rekao je Zeljković, dodajući da su zaposleni u domovima zdravlja u RS prošli obuku u vezi s procesom vakcine, koju je Institut organizovao.

- Ophođenje prema hladnom lancu je poznato svim zdravstvenim radnicima koji se bave tom problematikom. U ovom slučaju teško je govoriti zašto je došlo do ovakve situacije, to će pre svega utvrditi Dom zdravlja Prijedor na osnovu izveštaja onih koji su radili na hladnom lancu - rekao je Zeljković.

Napomenuo je još jednom da od trenutka kada vakcine dođu u zdravstvene ustanove, one predstavljaju odgovornost te zdravstvene ustanove.

- Institut koordiniše način dopremanja i skladištenja vakcina, prisutni smo savetodavno, ali mora postojati osnovna doza discipline i odgovornosti kada govorimo o ovako osetljivoj materiji, kao što su vakcine - poručio je Zeljković, dodajući da u Srpskoj postoji 55 domova zdravlja, te da Institut ne može u svakom trenutku imati nadzor nad stanjem hladnog lanca u svakoj od ovih ustanova.

- Odgovornost za hladni lanac traje 24 časa dnevno i ne prestaje sa završetkom radnog vremena - zaključio je Zeljković za "Nezavisne".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.