BIVŠI ŠEF MOSADA UDARIO PO NETANJAHUU: Naša obaveštajna zajednica se potpuno urušila

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2023, 20:11

BIVŠI ŠEF MOSADA UDARIO PO NETANJAHUU: Naša obaveštajna zajednica se potpuno urušila

Bivši šef Mosada je kritikovao izraelsku vladu i premijera Netanijahua.

Bivši šef izraelske obaveštajne službe Mosad, Deni Jatom, izjavio je danas da je Hamas ubilačka organizacija čija je misija da ubije što više Jevreja i da uništi državu Izrael, dodajući da će se rat završiti ''onda kada Izrael bude postigao sve svoje ciljeve''.

- Hamas je ovom operacijom želeo da postigne dva cilja. Prvi je da nas udari, kako bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << osetili bol, i da ubije što više Izraelaca. Hamas je uspeo da ubije više od 1.400 ljudi. Više od 1.000 civila koji su pretežno ubijeni u svojim domovima i više od 300 vojnika - rekao je Jatom novinarima iz Srbije i Crne Gore u Tel Avivu, među kojima je bila i ekipa Tanjuga.

Drugi cilj Hamasa, prema njegovim rečima, bio je da izazove paniku širom Izraela kako bi "uništio sposobnost izraelskog društva da stoji čvrsto".

- Mnogi Izraelci su bili uplašeni zbog zverstava koje je Hamas počino. Mnogi od njih su bili uplašeni da će Hamas doći sa teroristima u Tel Aviv i ovde poklati ljude, kao i da će svedočiti ubijanju beba i svemu čemu su prisustvovali ljudi u kibucima - rekao je Jatom.

There is a hidden force that helps the resistance and fights with them. Since October 7, they have not missed the target in their attacks on us throughout Palestine. The end of the State of Israel is definitely approaching. I do not believe Danny Yatom. pic.twitter.com/v5f78FXaTQ

— Eng Emad Gr (@emad777999) October 31, 2023

On je dodao da izraelska obaveštajna zajednica nije bila pripremljena i da nije dobila upozorenje na mogući napad terorista.

- Naša obaveštajna zajednica je svuda u svetu poznata kao možda najbolji bezbednosni aparat koji se potpuno urušio. Umesto da da bilo kakvo upozorenje vladi i šefu oružanih snaga, bezbednosni aparat kaže da njihovi obaveštajci nisu uspeli da im dostave najvažnije informacije - istakao je bivši šef Mosada.

On je naveo da izraelske vlasti nisu bile pripremljene za napad "zbog koncepta u koji je verovao premijer Benjamin Netanijahu da je Hamas odvraćen" i da treba oslabiti palestinske vlasti, a Hamas ostaviti po strani.

Jatom je dodao da je bilo planirano da Hamas dobije milion dolara kako bi mogao da upravlja Pojasom Gaze, ali da su postojala upozorenja da je palestinska militantna grupa nastavila da kupuje oružje, rakete, dronove i da gradi podzemne bunkere i tunele.

Istakao je da će nakon rata, "koji će se završiti onda kada Izrael bude postigao sve svoje ciljeve", biti formiran odbor koji će istražiti zbog čega izraelska obaveštajna zajednica nije znala da se priprema napad.

- Moramo to da istražimo kako bismo saznali šta se tačno dogodilo i zbog čega je došlo do tih neuspeha, ali i da bismo znali šta treba da uradimo kako bismo izbegli da nam se tako nešto ponovo dogodi - rekao je Jatom.

Bivši šef Mosada je kritikovao izraelsku vladu i premijera Netanijahua, rekavši da se oni i dalje bave reformom pravosuđa koju je nazvao "pravosudnim udarom".

- Ova vlada je nastavila i nastavlja da se bavi reformom pravosuđa. To sada nikome nije potrebno i ja očekujem da će moja vlada i premijer reći jasno i glasno da je reforma mrtva, jer ima mnogo stvari koje treba da uradimo i koje su mnogo važnije. Nadam se da će to dogoditi - istakao je Jatom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.