BILI SMO ODBAČENI, VIŠE GLADNI NEGO SITI Ispovest ćerke čoveka koji je robijao na Golom otoku

Izvor: Blic, 20.Mar.2017, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"BILI SMO ODBAČENI, VIŠE GLADNI NEGO SITI" Ispovest ćerke čoveka koji je robijao na Golom otoku

Naslednici političkih zatvorenika koji su robijali na ozloglašenom Golom otoku još uvek traže pravdu za svoje pretke i tuže državu za odštetu, ali mahom pristaju na vansudska poravnanja i manje novca.

Od kada je 2006. godine donet Zakon o rehabilitaciji, pa do kraja prošle godine, prema podacima Ministarstva pravde rehabilitovano je blizu 6.000 ljudi, među kojima i su i Golootočani.

Među onima koji još uvek čekaju pravdu i odštetu je i Novosađanka Ljiljana >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Rauški (77), čiji je otac 1948. i deo 1949. godine proveo na Golom otoku. On je rehabilitovan i ustanovljeno je da je bio nepravedno osuđen, a Ljiljana sada čeka odštetu.

- U meni je to ostavilo jako dubok trag. To vreme koje je tamo proveo i način na koji smo živeli brat, majka i ja bez njega na sve nas je ostavilo dubok ožiljak. Bili smo izbačeni iz kuće i preseljeni u jednosoban stan, majka nije mogla da nađe posao, bili smo više gladni nego siti - priseća se Ljiljana sa tugom.

Kako kaže, druga deca sa njima nisu htela da se druže jer im je govoreno da je njen otac iza brave, da je izdajnik revolucije.

- Najsrećniji smo bili kada je majka svakome od nas mogla da obari po krompir. Nismo imali ni dovoljno obuće, ni odeće - dodaje ona i priseća se mučnih slika oca koji je, kada se vratio sa robije, imao svega 45 kilograma.

Ljiljana, koja kaže da ne zna koliko će odšteta biti, ionako planira da taj novac pokloni deci kojoj je potreban, jer, kaže, njoj te pare ne trebaju.

S druge strane, porodice Golootačana, prema rečima Miroslava Manića, sekretara udruženja „Goli otok“, mogle su da računaju na odštetu od po 700 dinara po danu provedenom u tom zloglasnom komunističkom logora.

- Rehabilitovano je oko 300 Golootočna do sada. Naslednici tuže i mahom prihvataju vansudska poravnanja jer su shvatili da ne mogu da se bore sa državom u dugim procesima za veću odštetu - kaže Manić.

Naš sagovornik dodaje da je prosek koji porodice dobijaju vansudskim poravnanjem oko 1,5 miliona dinara, ali da ima i onih koji su smatrali da trebaju da dobiju više i pokrenuli procese koji još uvek nisu završeni.

- Ja poznajem dvojicu, ali to je jako mučan proces, troškovi suđenja bivaju i po 500.000 dinara, a veštacima je teško da odrede iznos odštete - napominje Manić, koji je i sam sin Golootočanina.

Od početka primene zakona u Srbiji ukupno je podneto oko 8.000 zahteva za rehabilitaciju, a među tim ljudima su i Golootočani. Svi preživeli Golootočani danas su duboko u devetoj deceniji života.

Isplaćeno 1,25 miliona evra odštete

Ministarstvo pravde od 2014. godine vodi evidenciju o isplaćenim odštetama za sve slučajeve rehabilitacije. Od tada pa do kraja prošle godine isplaćeno je ukupno 152 miliona dinara građanima na ime odštete, što je oko 1,25 miliona evra.

Rok za podnošenje zahteva istekao je pred kraj prošle godine, pa sada više neće stizati novi slučajevi. U Ministarstvu napominju da to nisu konačni podaci jer nisu svi sudovi dostavili podatke, iako imaju tu obavezu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.