BIH NAJKORUMPIRANIJA ZEMLJA U EVROPI

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIH NAJKORUMPIRANIJA ZEMLJA U EVROPI

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u Evropi, pokazalo je najnovije istraživanje "Transaprensi internešenela", prema kome svaki građanin BiH u proseku prilikom posete lekaru plaća 126 evra mita.

Sa prosečno oko 213 evra se univerzitetski profesori "obavezuju na naklonost", navodi se u izveštaju, uz napomnenu da je ta suma više od polovine prosečne mesečne plate.

Zakoni "uzimanja i davanja ispod ruke" prihvaćeni su u svim slojevima društva, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sitna korupcija nadovezuje se na krupne prevare, preneo je Dojče vele.

BiH je na samom dnu evropske lestvice "po poštenju", kojoj su na vrhu skandinavske i zapadnoevropske zemlje.

Situacija nije sjajna na čitavom Balkanu. U Srbiji je, prema podacima "Transparensija", prošle godine petina građana primala mito, a u Bugarskoj, koja je članica Evropske unije, to je činio svaki četvrti stanovnik.

"Političke elite su pokretački motor za korupciju u BiH", kaže direktor "Transparensija" u BiH Srđan Blagovčanin. "Takozvana mala korupcija u oblastima kao što su zdravstvo, školstvo, administracija i policija proizilazi iz velikih prijevara."

Građani vide da "velike ribe" u politici ostaju nekažnjene i stoga smatraju ispravnim i pravednim da svoje želje rešavaju plaćanjem "bakšiša", navodi on.

Sociolozi iz balkanskih zemalja napisali su mnogo knjiga u kojima se pokušava objasniti postojeća korupcija. Pri tome se spominju propusti iz vremena komunizma i trenutno siromaštvo. U jednom se, međutim, svi slažu: sve dok se ne poboljša situacija na političkom planu, ne postoji šansa da se korupcija iskoreni u svakodnevnom životu građana.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

U Srbiji petina građana primala mito

Izvor: Blic, 05.Avg.2010

Bosna i Hercegovina je najkorumpiranija zemlja u Evropi, pokazalo je najnovije istraživanje "Transaprensi internešenela"...Prema rangiranju koje je "Transparensi internešenel" sproveo prošle godine Srbija se po indeksu percepcije korupcije, među zemljama regiona ponovo našla pri samom dnu, na 83....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.