BEZ PROMENE CRKVENE DOKTRINE: Vatikan demantovao izjave pape o afirmaciji homoseksualnih zajednica!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Nov.2020, 18:43

BEZ PROMENE CRKVENE DOKTRINE: Vatikan demantovao izjave pape o afirmaciji homoseksualnih zajednica!

Vatikan je danas saopštio da su komentari papa Franje o zakonima građanskih zajednica izvučeni iz konteksta i da ne nagoveštavaju promenu u crkvenoj doktrini o homosekualcima niti podršku istopolnim brakovima

Papa je u dokumentarnom filmu "Francisko" prošlog meseca rekao da homoseksualci imaju pravo da budu porodica i da bi trebalo da budu zaštićeni zakonima građanskih zajednica.

Liberali su pohvalili takve komentare, dok su konzervativci pozvali da se hitno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pojasne papine izjave, prenosi Rojters.

Državni sekretarijat Vatikana prošle nedelje je poslao objašnjenje svojim ambasadorima, koji su ga prosledili biskupima, a u kojem se navodi da su dve odvojene izjave, koje su odgovor na dva različita pitanja, isečene da izgledaju kao jedna, a izbrisana su pitanja i izgubljen kontekst.

U noti koju je prvi objavio biograf pape, navodi se da je u prvoj izjavi papa govorio o pravu homoseksualaca da u porodicama budu prihvaćeni kao deca i rođaci, a da su neki te komentare protumačili kao pravo homoseksualaca da formiraju svoje porodice.

Ističe se i da je isečena izjava papa Franje da nije skladno govoriti o homoseksualnom braku.

- Jasno je da je papa Franja mislio na određene državne propise, a svakako ne na doktrinu crkve, što je potvrdio nekoliko puta tokom godina - navodi se u dokumentu.

Izvor iz Vatikana danas je potvrdio navode iz note, a ambasador Vatikana u Meksiku objavio je taj dokument na Fejsbuku.

Rimokatolička crkva smatra da homoseksualne sklonosti nisu greh, ali da homoseksualna dela jesu i da se prema homoseksualcima mora odnositi sa poštovanjem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.