BESMRTNI PUK MARŠIRA: Slike predaka, zastave ratnih jedinica i transparenti - Banja Luka proslavila Dan pobede

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Maj.2023, 14:24

BESMRTNI PUK MARŠIRA: Slike predaka, zastave ratnih jedinica i transparenti - Banja Luka proslavila Dan pobede

Venci su položeni na Trgu palih boraca na Spomenik žrtvama fašizma.

Maršom Besmrtnog puka u Banjaluci je danas obeležen Dan pobede nad fašizmom, kraj najkrvavijeg ratnog poglavlja u istoriji čovečanstva.

U maršu su učestvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministri Vlade Republike Srpske, ruski amabasador u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici Grada Banjaluka, Trećeg pešadijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžinskog rata i NOB-a i brojni građani.

- Naša istorija, istorija srpskog naroda je stradalnička i časna, istorija narodne pobede - poručio je Dodik na obelezavanju Dana pobede nad fašizmom.

Obraćanje je započeto minutom ćutanja za žrtve tragičnih događaja u Srbiji prošle sedmice.

- Ovaj dan pripada svima koji su stradali u četiri godine rata koji je nametnuo fašizam. Borba je bila časna, mnogi su dali živote jer su smatrali da je to časno - kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Istakao je da je narodno oslobodilačka vojska nesumnjivo bila antifašistička, ali i Srbi su imali i otadžbinski pokret.

Dan pobede nad fašizmom je istorijski dan za sudbinu celog sveta, izjavio je ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov nakon polaganja venaca na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci.

Kalabuhov je poručio da je "ovo danas znak sećanja i pamćenja, poštovanja i ujedinjenja".

- Ovo je praznik koji ujedinjuje ruski i srpski narod koji je najviše žrtve podno u Drugom svetskom ratu, narodi koji su se nacionalno najviše oduprli fašizmu - rekao je Kalabuhov, dodavši da mu je izuzetna čast što je položio venac na Spomenik žrtvama fašizma na Trgu palih boraca u Banjaluci.

Učesnici "Besmrtnog puka" nosili su slike predaka, učesnika Drugog svetskog rata, zastave ratnih jedinica i transparente sa prigodnim porukama radi podsećanja na vojnike i civile iz Narodnooslobodilačkog rata koji su dali živote u borbi protiv fašizma.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.