BEOGRAD SPREMAN ZA POSETU LAVROVA: Za bezbednost zadužene specijalne jedinice policije, ali i psi tragači

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Dec.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEOGRAD SPREMAN ZA POSETU LAVROVA: Za bezbednost zadužene specijalne jedinice policije, ali i psi tragači

Za bezbednost ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji će u naredna dva dana boraviti u Beogradu, zajedno sa drugim specijalnim i posebnim jedinicama policije, biće zadužena i četa vodiča službenih pasa.

- Uloga služebih pasa neizostavna je u obezbeđivanju visokih zvaničnika među kojima su samo tokom ove godine bili američki potpredsednik Džozef Bajden, šef britanske diplomatije Boris Džonson, premijeri Švedske, Albanije i Mađarske Stefan Leven, Edi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Rama, Viktor Orban ali i princ Čarls i vojvotkinja Kamila - kaže starešina komande te policijske brigade Dragan Obrenović.

PUTIN UPUTIO SAUČEŠĆE ERDOGANU: Osuđujem cinični čin terorizma

Sve što se događa u Beogradu, ali i u čitavoj Srbiji na nivou obezbeđenja skupova, utakmica i koncerata deo su naše nadležnosti, a jedna od važnijih je i svakodnevna uloga na beogradskom aerodromu, naveo je Obrenović i podsetio da službeni psi imaju nezamenjivu ulogu u brojnim akcijama.

Obučavanje za odbranu i napad

Zastavnik Milan Pršić kaže da su službeni psi obučeni za odbranu i napad, upade prilikom hapšenja, pretragu nepristupačnog terena, traganja za nestalim, odbeglim iz KP domova i zatvora, posle krivičnog dela, pronalaske droge i eksploziva, ali da u svetu postoji tendencija i da se oni uključuju u nalaženje citrusa, leševa, novca i oružja.

KAKO ĆE IZGLEDATI RAT IZMEĐU AMERIKE I KINE: Postoji ta jedna stvar koju će svi pokušati da sakriju

Velika pomoć za policiju

Tendencija je da se psi koriste svakodnevno, jer su velika pomoć policajcu, dodao je Pršić i naveo primer kada je pas nanjušio da se u vozilu pevozio eksploziv, iako to policija redovnim aktivnostima nije mogla da utvrdi bez obzira što je pas na tome insistirao.

- Tokom intervencije postojala je sumnja da se u vozilu prevozio eksploziv, pas je zastao na određenom mestu. Detaljnim pregledom ništa nije nađeno, ali smo posle operativnim radom saznali da je baš na mestu na koje je pas ukazivao prevožen kilogram plastičnog eksploziva - naveo je Pršić.

DOĆI ĆE DO VELEOBRTA: Tramp neće biti predsednik!

Prema njegovim rečima, iako obuka za vodiča taje nekoliko meseci, to je posao koji se ceo život uči, jer je svaki pas priča za sebe.

- Pravi policijski pas obučen je da uvek bude pod kontrolom vodiča, da bespogovorno posluša komandu i da mu ništa ne skreće pažnju. U 99 odsto slučajeva pas će poslušati komandu bez pogovora, neće ga omesti ni biber ni bilo što bi oni koji žele da zavaru trag mogli da koriste - rekao je Pršić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kako žive i šta sve umeju službeni psi u Srbiji?

Izvor: B92, 13.Dec.2016, 09:47

Za bezbednost ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, koji će u naredna dva dana boraviti u Beogradu, brinuće se više jedinica. Kako se navodi, zajedno s drugim specijalnim i posebnim jedinicama policije, biće zadužena i četa vodiča službenih pasa.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.