BELI VUKOVI - SRPSKA JEDINICA PREŽIVELA MEĆAVU KOJU SAMO VUKOVI MOGU DA IZDRŽE, ubistvo vođe i danas MISTERIJA

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Dec.2019, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BELI VUKOVI - SRPSKA JEDINICA PREŽIVELA MEĆAVU KOJU SAMO VUKOVI MOGU DA IZDRŽE, ubistvo vođe i danas MISTERIJA

Srđan Knežević rođen je u selu Tvrdimići, kod Sarajeva, 19. januara 1958. godine.

Osnovnu školu završio je u Tilavi, srednju Ugostiteljsku u Sarajevu. Radio je u ugostiteljstvu, kao šef sale u hotelu "Panorama" na Palama.

Do početka rata u BiH bio u Šestoj ličkoj brigadi kod Plitvica. U vreme kad se zapucalo u Sarajevu, budući "Beli vuk" se odazvao mobilizaciji u rezervnom sastavu milicije i otišao na Vraca . Prvi ratni uspeh bio je oslobađanje sela Turkovići.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Poslije formiranja Jahorinskog bataljona Srđan ulazi u njegov sastav. Pogibijom legendarnog komandanta zvanog Švabo, u februaru 1993. godine, postaje komandant Jahorinskog bataljona. Sa svojom jedinicom niže uspehe: oslobađa Mali i Veliki Jasen, Polom i Moševačko Brdo.

Tad je formiran Jurišni odred Sarajevsko-romanijskog korpusa koji je brojao oko 800 ljudi. U borbama na Moševačkom brdu prvi put se čulo za "Bele vukove". Ime su dobili po tome što su ostali zavejani u jednoj mećavi na Bjelašnici koju samo vukovi prežive.

Od 22. februara Srđanovi "Beli vukovi" nalaze se u akcijama za oslobođenje sela Trnova.

16. maja na Debelom brdu, Srđan, zajedno sa 13 srpskih boraca biva ranjen, dok je jedan vojnik poginuo.

15. juna 1995. godine počela je velika neprijateljska ofanziva. Muslimani zauzimaju Zlatište na Trebeviću. "Beli vukovi" su došli iz Trnova i uspješno vraćaju sve zauzete linije. Od 12. do 19. oktobra 1995. muslimani su žestoko udarali na položaje oko Trnova preko koga su želeli da se teritorijalno povežu sa enklavom Goražde. "Beli vukovi" po ko zna koji put ne dozvoljavaju promjenu linije razdvajanja.

Poslije rata, Srđan je promenio nekoliko značajnih funkcija u RS, a poslednja mu je bila zamenik načelnika javne bezbednosti Sarajevo.

07. avgusta 1998. godine ubijen je mučki, s leđa, a njegovo ubistvo nikada nije razrešeno.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.