BAČENO VIŠE BOMBI NEGO NA HIROŠIMU I NAGASAKI Ambasador Palestine za SD o paklenom planu Izraela: Iseljavanje naroda je RATNI ZLOČIN

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Jan.2024, 19:34

"BAČENO VIŠE BOMBI NEGO NA HIROŠIMU I NAGASAKI" Ambasador Palestine za SD o paklenom planu Izraela: "Iseljavanje naroda je RATNI ZLOČIN"

Saopštenje ambasadora Palestine u Srbiji, Muhameda Al Namure, prenosimo u celosti.

Vest da su izraelski zvaničnici vodili tajne pregovore sa afričkom državom Kongo i nekoliko drugih zemalja o potencijalnom prihvatanju izbeglica iz Pojasa Gaze odjeknula je čitavom planetom. Namera Izraela da deportuje Palestince izazvala je brojne reakcije, a ovim povodom ekipa portala Srbija Danas kontaktirala je ambasadora Palestine u Srbiji, Muhameda Al Namuru, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je za naš portal govorio o stanju u svojoj zemlji.

Podsetimo, izraelski ministar za nacionalnu bezbednost, Itamar Ben Gvir,pozvao je u ponedeljak na povratak jevrejskih doseljenika u Pojas Gaze nakon rata i "podsticanje" palestinskog stanovništva da emigrira.

- Treba predstaviti rešenje koje podstiče stanovnike Gaze na emigraciju. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rešenje - rekao je Ben Gvir na sastanku svoje stranke.

I desničarski ministar finansija, Bezalel Smotrič, takođe u nedelju predložio povratak jevrejskih doseljenika u Gazu i emigraciju Palestinaca.

Pozivi visokih izraelskih zvaničnika da Palestinci napuste Pojas Gaze izazvali su zabrinutost širom sveta, a ekipa našeg portala je zamolila ambasadora Palestine u Srbiji, Muhameda Al Namuru, za komentar.

Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

- Izraelska teroristička agresija nad palestinskim narodom traje već 91 dan, uz svakodnevno istrebljivanje, etničko čišćenje i zločine nad decom, ženama, starijima i sistemsko uništavanje infrastrukture i svim aspektima života na teritoriji Državen Palestine, koju čine Pojas Gaze i Zapadna obala, uključujući glavni grad Istočni Jerusalim.

Od početka izraelske agresije do sada je ubijeno više od 23.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, više od 70 odsto su deca i žene, a ranjeno je više od 58.000 ljudi, zvanična je informacija Ministarstva zdravlja Vlade Palestine. Dodatno, više od 11.000 Palestinaca različite starosti i pola se i dalje vode kao nestali. Za većinu se pretpostavlja da su stradali pod ruševinama i usled kontinuiranog bombardovanja i masovnih razaranja ne može im se prići. Pet puta više bombi je bačeno na Pojas Gaze nego što je bačeno na Hirošimu i Nagasaki.

Većina bolnica je potpuno uništena, a one koje su još uvek u funkciji rade samo delimično. Srušena je većina stambenih objekata, škola, univerziteta, džamija, crkvi, objekti od istorijskog značaja, kao i objekti državnih i međunarodnih institucija.

Cilj ovog masovnog razaranja od strane okupacionih izraelskih snaga je da Pojas Gaze učine nenastanjivim i nemogućim za život, što dalje dovodi do prisilnog raseljavanja palestinskog naroda van Pojasa Gaze.

Palestinski narod ostaje postojan i nepokolebljiv na tlu svoje domovine, Palestine. Izraelske okupacione snage ne mogu da slome rešenost palestinskog naroda da istraje, uprkos organizovanom terorizmu koji sprovodi ova ekstremistička izraelska vlada, čiji se predsednik i članovi ponašaju više kao banda a ne kao „demokratska država" kako oni propagiraju. Pozivi na takozvano dobrovoljno raseljavanje palestinskog naroda od strane ekstremističkih figura poput Netanjahua, Smotriča, Ben Gvira i drugih predstavljaju potpune ratne zločine za koje se moraju smatrati odgovornima, i za koje moraju odgovarati kao ratni zločinci. Ratni zločini i zločini protiv čovečnosti ne zastarevaju. Palestinski narod ih nikada neće zaboraviti.

U tom kontekstu, Država Palestina je pozdravila odluku prijateljske Republike Južne Afrike da podnese tužbu protiv Izraela za vršenje zločina genocida nad palestinskim narodom pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Nadamo se da će mnoge druge prijateljske države slediti njihov primer. Izražavamo našu zahvalnost državama i narodima koji podržavaju palestinska prava, zalažu se za pravdu i koje se protive izraelskom genocidu, agresiji, etničkom čišćenju i okupaciji teritorija Palestine.

Od Sjedinjenih Američkih Država i nekih zapadnih zemalja traži se da prestanu da podržavaju izraelsku okupatorsku državu u njenoj tekućoj agresiji nad palestinskim narodom i da primoraju Izrael na hitan prekid ovog genocida i agresije. To će omogućiti nesmetan ulazak prekopotrebne medicinske i humanitarne pomoći palestinskim građanima u Pojasu Gaze, posebno sada kada je zima, gde je oko dva miliona gladnih i žednih građana bez krova nad glavom zbog izraelskih okupacionih snaga koje uništavaju njihove domove, gradove, infrastrukturu, život. Okupacija je najgori oblik terorizma.

Palestinski narod je nesalomiv i nepobediv. Izrael nikada neće pobediti palestinski narod. Ovo što Izrael radi od 1948. godine do danas, su zločini, masakri i rat istrebljenja i etničkog čišćenja palestinskog naroda iz njihove zemlje. Vojna rešenja ne mogu pokoriti palestinski narod. Samo pridržavanje međunarodnom legitimitetu i povlačenje izraelskih okupacionih snaga sa teritorije Države Palestine, koja obuhvata Zapadnu obalu uključujući istočni Jerusalim kao glavni grad i Pojas Gaze, demontiranje kolonijalnih naselja, povlačenje terorističkih izraelskih doseljenika sa teritorije Države Palestine, oslobađanje svih zatvorenika i pritvorenih iz izraelskih zatvora, rešavanje pitanja palestinskih izbeglica od 1948. godine u skladu sa Rezolucijom 194 Ujedinjenih Nacija i obezbeđenje potpunog suvereniteta palestinskom narodu i njegovom legitimnom predstavniku Palestinskoj Oslobodilačkoj Organizaciji (PLO) nad teritorijom Države Palestine. Ništa manje od ovoga neće doneti rešenje. Svi pokušaji da se prisilno raseljava i iseljava palestinski narod, koji hiljadama godina živi u Palestini, će propasti - rekao je ambasador Palestine u Srbiji,Muhamed Al Namura, za portal Srbija Danas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.