B92 u Bezdanu - Dunav blizu rekorda

Izvor: B92, 12.Jun.2013, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 u Bezdanu - Dunav blizu rekorda

Bezdan -- Nivo Dunava kod Bezdana je viši od 7 metara i bliži se istorijskom rekordu. U noći između četvrtka i petka očekuje se maksimum poplavnog talasa.

Dunav u Srbiji raste i sve je bliže rekordu iz 1965.

Dunav dnevno raste između 15 i 20 centimetara. Vodostaj na Dunavu kod Bezdana danas je 739 centimetara, a najviša izmerena vrednost na tom delu reke je 776 centimetara.

Proglašena je vanredna odbrana od poplava od Bezdana do Bogojeva i na pojedinim deonicama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hidro-sistema Dunav - Tisa - Dunav. Voda preti i delovima Apatina, Beočina i Starom Slankamenu.

U vikend naselju Baračke poplavljene su kuće i Dunav je na ovom mestu još nije dostigao svoj do sada zabeleženi maksimum. One koji ovde žive voda ne plaši. Nadolazeća voda više je u središtu interesovanja novinarskih ekipa, nego lokalnog stanovništva.

Meštani kažu da su imovinu zaštitili koliko su mogli i da su nameštaj sklonili i podigli.

Nadležni kažu da se čini sve kako bi bila obezbeđena odbrana od poplava.

Do sada je evakuisana imovina domaćinstava iz naselja koja nisu branjena, a koja će biti na udaru poplava. Nadležni su uvereni u to da neće dozvoliti prelivanje branjenih bedema.

Vanredna situacija je u opštini Beočin, gde su ugrožena naselja Susek, Banoštor i Čerević, gde je izvršena evakuacija imovine. U pojedinim vikend naseljima isključena je i struja iz bezbednosnih razloga.

Vanredna odbrana od poplava se u Srbiji sprovodi na 193,9 kilometara, a redovna na 192,8 kilometara vodnih tokova.

U Zemunu je danas izmeren vodostaj Dunava od 496 centimetara, u Pančevu 480, a u Smederevu 580 centimetara.

Na delovima Tise i Begeja, kao i na kanalu Dunav-Tisa-Dunav, sprovode se redovne odbrane od poplava.

Knežević: Vrh poplavnog talasa na Dunavu večeras i sutra

Vrh poplavnog talasa na Dunavu, koji dolazi iz Mađarske u Srbiju, u našoj zemlji se očekuje večeras i sutra, izjavio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i naglasio da su primenjene sve mere redovne i vanredne odbrane od poplava.

Nivo vodostaja Dunava će sutra bit drugi u istoriji po visini i najviši od kako su izvršene rekonstrukcije nasipa, naglasio je Knežević posle razgovora sa odgovornima iz vodne privrede i obilaska prve odbrambene linije od poplava na Dunavu od Apatina do Bezdana, gde se danas očekivao vrh poplavnog talasa.

"Mi smo potpuno svesni te opasnosti i zato se ponašamo odgovorno u ovoj situaciji", naglasio je Knežević i dodao da su primenjene sve mere redovne i vanredne odbrane od poplava.

"Naše ljudstvo, mehanizacija i čitava organizacija je spremna i mislim da neće biti nekih značajnih problema", rekao je ministar Knežević i naglasio da za branjena područja ne bi trebalo da bude praktično nikakve ugroženosti ljudi i materijalnih dobara.

"Videli smo kakve posledice je ova poplava ostavila u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, ali uvereni smo da nećemo imati takvih posledica ovde u Srbiji", istakao je ministar Knežević.

Ministar poljoprivrede je istakao da je zato danas tu, da razgovara sa ljudima i da se na licu mesta uveri u situaciju na terenu.

Knežević je tokom dana posetio i selo Gakovo kod Sombora gde je obišao AD "Graničar" u restruktuiranju i razgovarao sa radnicima, poslodavstvom i poljoprivrednicima somborskog kraja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.