B92.net proverava ko je jesenas zaradio svoju platu u Skupštini; Tandir predvodi novi talas

Izvor: B92, 02.Mar.2021, 15:25

B92.net proverava ko je jesenas zaradio svoju platu u Skupštini; Tandir predvodi novi talas

Novo, redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije počelo je danas i pred zastupnicima građana mnogo je posla i zadataka. A kako je bilo jesenas?

Od poslanika koji su se jesenas po prvi put našli u ovoj ulozi očekivanja su bila velika.

Mnogi od nih obećavali su da će građanima pokazati na koji način će se boriti za njihove interese. B92.net proverava koliko su u tome zaista bili aktivni.

Već na prvi pogled vidi se da nisu svi jednako pristupili svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupštinskim obavezama. Naime, ima poslanika koji su se više desetina puta obraćali, ali ima i onih koji (gotovo da) se nisu ni javljali.

Među onima koji su građani imali priliku najviše da čuju, a da se prvi put nalaze u ovoj ulozi, prednjači Samir Tandir iz poslaničke grupe Stranka pravde i pomirenja SPP – Ujedinjena seljačka stranka USS.

Tandir je u srpskom parlamentu govorio čak 38 puta, što ga postavlja na visoko treće mesto po broju javljanje i među skupštinskim "veteranima".

"Ne vodim evidenciju", kaže za B92.net Samir Tandir i dodaje da je njegov posao da se brine o svim građanima i građankama Srbije, kao i građanima iz dela Srbije iz kog dolazi. Pored toga, da se brine i o interesima svog - bošnjačkog naroda.

To će, kaže, raditi "onoliko koliko može da doprinese". "Narodni poslanik mora da bude spona", smatra on.

Ono što je za njega i njegovu poslaničku grupu važno jeste potenciranje ravnomernog regionalnog razvoja. "Dolazim iz Sandžaka. Većina opština je nerazvijeno", pojašnjava Tandir za B92.net i dodaje da su posebno važne investicije.

Kako objašnjava, važna je investicija u gasifikaciju, jer je gas čistiji energent od onih koje sada imaju, ali i zato što je gas jeftin energent. "Važne su nam investicije u kulturu i obrazovanje. Domovi kulture su zapušteni, u Sjenici ne postoji muzej...", dodaje.

Tandir zaključuje da će se u prolećnom zasedanju baviti infrastrukturom, ulaganjem u zdravstvo, obrazovanje, kulturu i sport.

Sa druge strane, Toma Fila iz redova SPS-a od koga su se očekivali zanimljivi nastupi u Skupštini govorio je samo sedam puta, od čega je o aktima govorio pet, a dva puta tražio obaveštenja i objašnjenja.

Pre potvrđivanja poslaničkih mandata Toma Fila, naveo je za portal B92.net da mu je plan da se bori za srednju klasu. Da li će u tome biti aktivniji u prolećnom zasedanju ostaje da se vidi.

Milena Popović, nevenčana supruga lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, početkom 2020. godine postala je članica Srpske napredne stranke. Iste godine postala je i poslanica u Narodnoj Skupštini. Popović se jesenas nije javila za reč nijednom.

Iz redova SPS-a posebnu pažnju je svojim repovanjem privukla nova poslanica Jelena Mihailović.

Prvi nastup izazvao je veliku pažnju, ali se nakon toga javila još samo tri puta a i u tim prilikama smo ostali uskraćeni za nove muzičke izvedbe. Da li na sugestiju lidera njene stranke, koji je tokom tog "čuvenog" obraćanja rekao da je "tolerantan jer je prvi nastup", ili ne - nije poznato.

Najaktivniji su u Skupštini bili ipak politički veterani. Apsolutni rekorder među poslanicima je Đorđe Milićević iz SPS-a. On se obratio čak 74 puta.

Na drugom mestu je Dragan Marković Palma (JS) sa 40 obraćanja, a na četvrtom Enis Imamović iz UDS-a sa 37.

Aktivni su bili i poslanici sa liste "Za našu decu". Najviše su se javljali Aleksadra Tomić (29), Veroljub Arsić (25), Marijan Rističević (24), Aleksandar Marković (23) i Aleksandar Martinović (20).

Iako prisutan u medijima, Milutin Mrkonjić nije bio baš tako aktivan na svom radnom mestu. On se za reč javio samo dva puta. Isto toliko govorila je i njegova stranačka koleginica i glumica Jelica Sretenović.

Kada je SPS u pitanju, potpredsednik Vladan Zagrađanin nije govorio nijednom.

Poslanik koji, deluje, ima "opravdanje" za to što se nije nijednom javio za reč je socijalista Ljubo Petrović. Ovaj čuveni fudbalski trener živi i radi u Vijetnamu.

SNS i lista "Za našu decu" imaju najveći broj poslanika u parlamentu, pa ne čudi da nisu svi stigli da se "pokažu". Samo jednom je govorio Lav Grigorije Pajkić. Od poznatih poslanika Dubravku Filipovski i opersku divu Jadranku Jovanović čuli smo dva puta.

Dragan Šormaz i Milovan Drecun nisu bili mađu najaktivnijima - javili su se samo jednom, a više od njih oglasio se Dragomir Karić - dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

B92.net provjerava ko je jesenas zaradio svoju platu u Skupštini; Tandir predvodi novi talas

Izvor: SandzakPress.net, 02.Mar.2021

Novo, redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije počelo je danas i pred zastupnicima građana mnogo je posla i zadataka. A kako je bilo jesenas? Od poslanika koji su se jesenas po prvi put našli u ovoj ulozi očekivanja su bila velika. Mnogi od nih obećavali su da će građanima pokazati na koji...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.