B92: Gašić uvredio sve žene

Izvor: Mondo, 07.Dec.2015, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92: Gašić uvredio sve žene

Medijska kuća B92 se pridružila osudama izjave ministra odbrane Bratislava Gašisća i pozvala Vladu Srbije da se od nje ogradi i da učini sve da državni funkcioneri prema novinarima postupaju sa poštovanjem.

Foto: B92 logo

B92 smatra i da Gašić komentarom da "voli novinarke koje ovako lako kleknu" nije uvredio samo novinarku i dopisnicu B92 Zlatiju Labović, niti samo njen profesionalizam, već je uvredio sve žene.

"Gašićeva izjava nije čak ni samo >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << seksistička, mada je on nesumnjivo uvredio sve žene", navodi B92, dodajući da veruju da će o tome imati šta da kaze i poverenica za ravnopravnost, ali i Koordinaciono telo Vlade za rodnu ravnopravnost, na čijem čelu je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

"Zato Gasićevo izvinjenje, koliko god bilo dobro što je do njega došlo, što je bezuslovno i što ministar nije ni pokušao da sebe bilo čime opravda, jer opravdanja za njegov postupak jednostavno nema, nije i ne moze da bude dovoljno", navedeno je u saopštenju koje je potpisao glavni i odgovrni urednik Informativnog programa B92 Veran Matić.

Kako se ocenjuje, Gasić nije samo vređao, već je izneo jasan politički stav i poručio, kako se navodi u "kojem polozaju su novinari prihvatljivi za njega lično, za njegovo ministarstvo i vladu ciji je član".

 "Prihvatljivi su dok kleče pred izvršnom vlašću, dok se sklanjaju iz kadra kako im javnost ni leđa ne bi videla kad ministri govore. Prihvatljivi su dok ne postavljaju pitanja. A takav politički stav ne može nijedno izvinjenje da ispravi", navodi B92.

Ta medijska kuća smatra da će konsekvence koje ministar bude pretrpeo zbog svog političkog stava dati odgovor na pitanje o "prirodi vlasti ove Vlade", kao i odgovor na pitanje "da li je stav ministra Gašića politička pozicija Vlade čiji je član".

U saopštenju se podseća da je država dužna da neguje pravo na slobodu izražavanja, što podrazumeva i stvaranje povoljne atmosfere za rad novinara.

"Najmanje što može da uradi je da obezbedi da nosioci javne vlasti postuju integritet novinara i posao koji obavljaju, imajući u vidu društveni značaj ove profesije", ocenjuje B92.

Oni ističu i da se u Srbiji svakog meseca napadne bar po jedan novinar, da bar dva novinara imaju policijsko obezbedenje zbog ugrozene sigurnosti, u kojoj su pretnje i pritisci prema novinarima gotovo svakodnevna pojava, a vrešanje novinara postaje manir koji primenjuju svi, od fudbalskih trenera do predstavnika vlasti.

"U takvoj atmosferi, najmanje što je potrebno je da visoki funkcioneri svojim neodmerenim i necivilizovanim izjavama dodatno komplikuju i ovako teško stanje u kojem se oni nalaze", navodi se u saopštenju.

Pozivajući vladu da se ogradi od Gašićeve izjave, B92 je ocenila i da novinari nisu i nikad neće biti "poslušni štenci vlasti", već istinski "psi čuvari" demokratije, ljudskih prava i javnog interesa.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.