Austrijske banke neće povlačiti novac

Izvor: RTS, 30.Mar.2009, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijske banke neće povlačiti novac

Za Srbiju važno da austrijske banke neće povlačiti sredstva, istakao Vuk Jeremić posle susreta sa šefom austrijske diplomatije Mihaelom Špindelegerom. I pored značajne austrijske podrške evropskim integracijama Srbije, ostaje veliko neslaganje po pitanju Kosova.

"Najvažnije je da austrijske banke neće povlačiti sredstva iz Srbije, a one predstvaljaju više od trećine finansijskog sektora posle privatizacije," izjavio je u Beču  ministar inostranih poslova Srbije Vuk >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Jeremić posle susreta sa šefom austrijske diplomatije Mihaelom Špindelegerom.

Jeremić je izjavio da "Austrija ostaje posvećena ekonomskom prisustvu u Srbiji".

"Pričali smo i o nastavku ekonomskih investicija, kao i važnosti potpisivanje ugovora o izbegavanju duplog oporezivanja. Očekujemo da ćemo postići zajednički stav o tom ugovoru", rekao je Jeremić .

Austrija će učiniti sve da se što pre deblokira prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kao i da građani Srbije dođu što pre na belu šengensku listu, rekao je ministar inostranih poslova te zemlje na zajedničkoj konferenciji za novinare.

"Mišljenja smo da je moguće i korisno članstvo Srbije u EU", rekao je Špindeleger i istakao da su "odnosni Srbije i Austrije bliski i sveobuhvatni".

Evropska perspektiva Srbije 

"Što se tiče evropske perspektive za zapadni Balkan Austrija je uvek bila jedna od najglasnijih zagovornika. Potvrđeno je da nema nikakve promene tog stava, čak i u ovim teškim trenucima", istakao je šef srpske diplomatije i rakao da je to dobra vest jer je evropska integracija prioritet Vlade Srbije i u ovim teškim vremenima.

Špindeleger je naglasio da Austrija smatra Srbiju susedom, iako nemamo zajedničke granice, "ali raznoliki odnosi opravdavaju da možemo da kažemo da smo susedi".

"Želimo da podržimo da Srbija dobije evropsku perspektivu", rekao je šef austrijske diplomatije dodajući da Austrija želi da deluje protiv prisutnog "umora od Balkana" u Uniji.

Špindeleger je istakao da postoje pozitiven naznake u EU da će postepeno doći do deblokade, što se videlo na prošlom neformalnom sastanku ministara inostranih poslova Unije u Češkoj.

"Smatramo da je važno da postoji evropska perspektiva i da radimo zajedno na njenom što bržem ostvarenju. Mi sebe smatramo advokatom interesa Srbije. Založićemo se za deblokadu prelaznog trgovinskog sporazuma i Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji, kao i njihovu primenu, podvukao je Špindeleger dodajući da Beč podržava i liberalizaciju viznog režima, što želi da se što brže ostvari, čim se ispune uslovi.

Isto tako austrijski ministar je ukazao da je razgovarano o austrijsko-rumunskoj inicijativi unutar EU o Podunavlju.

"To je evropska strategija za koju su pozvane sve zemlje Podunavlja da učestvuju," rekao je Špindeleger.

"Pozicija Austrije oko liberalizacije viznog režima je od ogromnog značaja. Mislim da nema važnijeg i značajnijeg prioriteta Vlade Srbije nego da obezbedi ulazak na belu šengensku listu. Sve svoje resurse usmerićemo na to, i mislim da je moguće taj cilj ostvariti u ovoj godini," naglasio je ministar Jeremić.

Neslaganje oko Kosova

Jeremić je dodao da je razgovarano i o otvorenim pitanjima, kao što je neslaganje sa Bečom oko statusa Kosova čiju je nezavisnost Austrija priznala.

"Po tom pitanju nije došlo do približavanja stavova. Ali važno je da smo se složili da se ostvari mir i stabilnost na čitavoj teritoriji zapadnog Balkana, posebno na mestu gde je najugoruženije, a to je teritorija južne srpske pokrajine", objasnio je Jeremić.

"Pokrenuo sam pitanje nemogućnosti slobodnog kretanja širom teritorije, pogotovo za zvaničnike Srbije. Ta sloboda je zagarantovana Rezolucijom UN 1244 i mislim da treba da nastavimo zajednički raditi na tome da se Rezolucija u potpunosti primeni bez obzira na neslaganje oko statusa, dodao je Jeremić podvukavši da razlike ne smeju da stanu na put ostvarivanju zajedničkih interesa.

Istovremeno, ministar inistranih poslova je podvukao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

"Pred nama su teška vremena, ali nema tih problema koje ne možemo prevazići ako radimo zajedno, istakao je šef srpske diplomatije koji boravi u prvoj radnoj poseti nakon što je, posle priznanja nelegalne jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Srbija na konsultacije privremeno povukla ambasadora iz Beča Dragana Velikića.

Ambasador Velikić je kasnije, u leto, ponovo vraćen u Austriju, ali od tada šef srpske diplomatije nije dolazio u zvaničnu posetu ovoj zemlji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Austrijske banke neće povlačiti novac iz Srbije

Izvor: Capital.ba, 30.Mar.2009

BEČ, Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić istakao je danas u Beču da Austrija ostaje posvećena ekonomskom prisustvu u Srbiji za koju je važno da austrijske banke neće povlačiti sredstva jer predstvaljaju više od trećine finansijskog sektora poslije privatizacije. On je rekao da je na...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.